Managed hosting door True

ASML neemt Cymer over voor 1,95 miljard euro

 

Cleanroom van chipmachinebouwer Asml

Chipmachinefabrikant ASML uit Veldhoven wil de Amerikaanse lichtbronleverancier Cymer overnemen voor 1,95 miljard euro. De aankoop wordt deels in contanten en deels in aandelen betaald. ASML wil met de overname de ontwikkeling versnellen van machines die chips kunnen maken op basis van extreem ultraviolet licht. Naar verwachting wordt de overname medio 2013 afgerond, na goedkeuring van de Amerikaanse antitrust-autoriteiten en de aandeelhouders van Cymer.

ASML en Cymer werken al een jaar samen. Door de overname verwacht de chipmachinefabrikant de introductie van de complexe EUV (Extreme Ultraviolet)-lithografietechnologie te versnellen die nodig is voor de nieuwste generatie chips. De transactie is mede mogelijk gemaakt door de ondersteuning van de drie nieuwe minderheidsaandeelhouders én klanten Intel, TSMC en Samsung. Zij zijn ingestapt in ruil voor kapitaal omdat de chipmachinebouwer extra geld nodig heeft voor de verdere technologische ontwikkeling van chipproductieapparatuur. 

Daling omzet en winst

Verder gaf ASML de cijfers over het derde kwartaal van 2012 vrij. De omzet daalde in vergelijking met een jaar geleden met 15,7 procent van 1,46 miljard naar 1,23 miljard euro en de nettowinst kwam uit op 275 miljoen euro, een daling van 22,6 procent ten opzichte van de winst van 355 miljoen euro in het derde kwartaal van 2011. Asml had al eerder aangegeven te verwachten dat omzet en winst zouden dalen. Chipbakkers als Intel en Samsung plaatsen minder bestellingen uit onzekerheid over de vraag naar geheugenchips voor tablets en smartphones de komende tijd. Ook voor het slotkwartaal van 2012 wordt een lagere omzet verwacht.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4573733). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.