Managed hosting door True

Xerox wint hoger beroep tegen gemeente Utrecht

 

Justitia

Het gerechtshof in Arnhem heeft printerfabrikant Xerox in hoger beroep in het gelijk gesteld in het kader van de grote printeraanbesteding van de gemeente Utrecht. Eerder had de voorzieningenrechter beslist dat de gemeente Utrecht terecht een grote order voor afdrukapparatuur aan Ricoh had gegund. Het hof heeft deze gunning nu verboden en de gemeente Utrecht geboden een bespreking met Xerox te beleggen.

In april 2011 schreef de gemeente Utrecht een Europese aanbesteding uit op het gebied van printing. De order betreft een vierjarige raamovereenkomst voor de verhuur van afdrukapparatuur en toebehoren en het leveren van aanvullende diensten. De gemeente Utrecht is met jaarlijks ruim 23,7 miljoen zwart/wit en bijna vijf miljoen kleurenafdrukken (op 4750 ambtenaren) een grootverbruiker.

Opdracht naar Ricoh

Xerox, Océ en Ricoh schreven in. De gemeente gunde de opdracht eerst aan Océ, onder de voorwaarde dat de verificatiebespreking voor beide partijen een goed resultaat zou opleveren. Maar de offerte van Océ voldeed niet aan de eisen en werd ongeldig verklaard. Nadat Océ tevergeefs naar de rechter stapte, berekende de gemeente de overblijvende twee inschrijvingen van Xerox (nummer twee) en Ricoh (nummer drie) opnieuw, waarbij Ricoh als economisch meest voordelige uit de bus kwam.

Daartegen komt Xerox in kort geding op. Volgens de printerfabrikant mocht de gemeente niet herberekenen, maar had zij nadat Océ afviel de opdracht aan Xerox als nummer twee moeten gunnen. De rechtbank Utrecht vond de herberekening door de gemeente geoorloofd en stelde Xerox in het ongelijk. Xerox stapte daarop in december vorig jaar naar het gerechtshof in Arnhem om in hoger beroep te gaan.

In strijd met offerte

Dit hof heeft anders beslist. Volgens het hof moet de offerteaanvraag van de gemeente zo worden gelezen dat zij, nadat Océ afviel, de oorspronkelijke volgorde zou handhaven. De gemeente was daarom gehouden om met de nummer twee, Xerox, een verificatiebespreking te beleggen. Door dat niet te doen en meteen tot herberekening over te gaan heeft de gemeente gehandeld in strijd met haar offerte.

Als zij tot herberekening had willen overgaan, had de gemeente Utrecht dit in haar offerte tot uitdrukking moeten brengen. De gemeente wordt verboden uitvoering te geven aan haar voornemen de opdracht aan Ricoh te gunnen en geboden een bespreking met Xerox te beleggen, aldus het Arnhemse hof in een persverklaring.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4571170). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.