De rijksoverheid gaat zijn rekencentra verder consolideren dan eerder al is aangekondigd. Het eerste plan was om de 64 datacenters terug te brengen tot vijf, in de miljoenennota 2012 staat dat het Rijk toe wil naar slechts enkele rekencentra. Ook wordt de ict-dienstverlening verder gestroomlijnd. Deze aanpassingen van de bedrijfsvoering moet tot aanzienlijke kostenbesparingen leiden en tot een betere dienstverlening.
Er worden in 2013nog maar twee rijksdatacenters gerealiseerd. Volgend jaar starten ook de nieuwe shared service organisatie 'Internationale Functie' en de 'Autoriteit Consument en Markt'. Deze laatste is het gevolg van een fusie van de toezichthouders Opta, NMa en Consumentenautoriteit. Verschillende ministeries sluiten zich aan bij de facilitaire dienstverlener ‘FM Haaglanden' en de ict-dienstverlener 'SSC ICT Den Haag'.
SSC-ICT
Het Shared Service Centrum-ICT (SSC-ICT) moet voortaan zijn eigen broek ophouden. Vanaf 2013 wordt dit een baten/lasten-dienst in plaats van een kasdienst. De opdrachten komen onder meer van de ministeries van Infrastructuur en Milieu, van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze departementen financieren momenteel het budget van deze dienst. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties is verantwoordelijk voor SSC-ICT.
De rijksoverheid besloot in februari 2011 om het aantal datacentra terug te brengen van 64 naar vier à vijf. Ook werd bekend dat er één ict-werkplekbeheerder komt voor de kerndepartementen in Den Haag. Exact een jaar later maakte de rijksoverheid ook bekend dat, gekoppeld aan de grootscheepse centralisatie van het aantal datacentra, ook het aantal dienstverleners fors wordt teruggeschroefd. Naar schatting leverden zo'n 250 ict-partijen diensten aan de 64 rijksdatacentra.
Logius
Logius, belast met het beheer van e-overheidsvoorzieningen zoals DigiD en PKI overheid, keert terug naar zijn kerntaken. Projecten en producten die niet tot de core business behoren, worden geleidelijk overgezet naar een andere beheer- of projectorganisatie. De programma's Standard Business Reporting (SBR) en DigiInkoop zijn volgend jaar uitontwikkeld. Dit houdt in dat Logius dan zijn herziene strategie gaat uitvoeren. Wel zal de jaren daarna nog worden gewerkt aan kleine verbeteringen, maar in principe wordt Logius een beheerorganisatie. Doorontwikkeling vindt zoveel mogelijk buiten de deur plaats.
Per 1 januari 2013 wordt de SBR verplicht gesteld voor de aangiften inkomsten- en vennootschapsbelasting voor ondernemers. Dit en de ontwikkeling van de Electronic Purchasing-voorziening leiden tot meer baten en lasten.
Lees ook