Managed hosting door True

HP-personeel vecht reorganisatie aan

 

Het Europese HP-personeel vecht een eerder aangekondigde reorganisatie bij de ict-leverancier bij de rechter aan. Ze doen dit via de verenigde Europese vakbonden European Works Council (EWC). Reden voor het aankloppen bij de rechtbank zijn het vermeend overtreden van regels door HP bij het doorvoeren van een reorganisatie. De leverancier zou de vakbonden niet om advies hebben gevraagd en vervolgens hen niet geïnformeerd hebben over het dreigende ontslag voor 8 procent van het personeel wereldwijd.

In mei 2012 maakte HP bekend dat er wereldwijd ongeveer 27.000 banen geschrapt zouden gaan worden. Europa wordt echter relatief zwaar getroffen doordat er hier achtduizend banen moeten verdwijnen. In Nederland dreigt ontslag voor 326 mensen. De Europese vakbonden vinden het massaontslag echter opmerkelijk omdat HP in Europa gezonde financiële cijfers noteert en er geen banenoverschot zou zijn. De vakbonden betichten HP dan ook van spreadsheetmanagement.

Mismanagement

De EWC zegt dat HP al eerder met de reorganisatie is begonnen dan was afgesproken en heeft eenzijdig de overeenkomst met HP opgezegd. Dit houdt in dat HP opnieuw de onderhandelingen aan moet gaan met de verenigde Europese vakbonden. Hierin zal de EWC vasthouden aan de verplichting om advies te mogen geven en het recht om geïnformeerd te worden over een herstructurering.

Naast nieuwe onderhandelingen wordt ook de stap naar de rechter gemaakt. Deze zaak gaat in België spelen. Reden hiervoor is dat de verenigde Europese vakbonden vinden dat een Europese herstructurering bij HP niet noodzakelijk is omdat het hier relatief goed met het bedrijf gaat. De EWC vindt dat Europa niet hoeft te bloeden voor mismanagement in de Verenigde Staten.

Reactie HP

HP laat in een officiële reactie weten: 'De afgelopen vijftien jaar heeft het HP-management in emea een goede sociale dialoog opgezet en onderhouden tussen werknemersorganisaties en de European Works Council. HP heeft altijd zijn verplichtingen gerespecteerd en blijft zich inzetten om te voldoen aan de regelgeving, op zowel Europees als nationaal niveau. HP blijft in contact staan met al zijn medewerkers en informeert en consulteert de EWC en andere ondernemingsraden en werknemersfora, gebaseerd op wederzijds vertrouwen en samenwerking.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4545216). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.