Managed hosting door True

Einde huidige Wi-Fi-standaard is in zicht

 

Vrouw met laptop in park

De huidige Wi-Fi-standaard loopt tegen zijn technische grenzen aan. De efficiëntie van het draadloze netwerk daalt sterk in drukke omgevingen waar veel verschillende netwerken zijn en meerdere apparaten gebruikmaken van de draadloze verbinding. De efficiëntie zal door de toenemende vraag naar bandbreedte in de toekomst waarschijnlijk verder dalen. Dit blijkt uit onderzoek van het onderzoeksinstituut CTIT van de Universiteit Twente in opdracht van Agentschap Telecom. Een nieuwe Wi-Fi-standaard zou uitkomst moeten bieden.

Met een draadloze internetverbinding haal je bijna nooit de snelheid die de router biedt. Dit komt volgens onderzoeker Roel Schiphorst van het onderzoeksinstituut CTIT van de Universiteit Twente voornamelijk doordat de technologie van de Wi-Fi-standaard sinds de introductie in de jaren tachtig niet meer is gewijzigd. Dit terwijl er steeds meer draadloze netwerken actief zijn en er steeds meer apparaten in omloop zijn die gebruik maken van Wi-Fi-verbindingen. Volgens Taco Kluwer, mede-onderzoeker van Agentschap Telecom, is het van belang dat fabrikanten gaan onderzoeken hoe de Wi-Fi-standaard in drukke scenario's kan worden verbeterd. 'Op die manier kunnen we nog lang gebruik maken van deze mooie technologie.'

Controlemechanismes

Als er ergens veel draadloze netwerken actief zijn of als er veel apparaten aanwezig zijn die hier gebruik van maken, dan daalt voor elk netwerk de efficiëntie. De reden hiervoor is dat als meerdere apparaten tegelijkertijd gebruikmaken van een netwerk en er meerdere netwerken actief zijn, wordt er meer bandbreedte gebruikt voor controlemechanismes dan voor het daadwerkelijke dataverkeer. Uit het onderzoek blijkt dat in een drukke omgeving de brandbreedte die gebruikt wordt voor het daadwerkelijk verzenden van data terugloopt tot minder dan 20 procent.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4527859). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Reacties

Gewoon weer allemaal op de kabel, WIFI-straling maakt ziek

door het veranderen van de standaard en hogere snelheden, zal binnen kort het gewoon normaal zijn dat je overal gewoon kan internetten, het combineren van netwerken is als een mogelijkheid die alleen maar aan gezet dient te worden. waardoor de snelheid ook hoger wordt, alsmede de efficientie.

kom met een beter protocol dan zal ook hier weer een verbetering in mogelijk zijn.

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.