Managed hosting door True

Bedrijf vreest lekkend ICT-systeem

 

Bijna 50 procent van de bedrijven ziet een inbraak in het ict-systeem als belangrijkste risico voor het ongewenst weglekken van bedrijfsgevoelige informatie. Dat blijkt uit onderzoek onder Nederlandse bedrijven van onderzoeksbureau TNS Nipo in opdracht van verzekeraar Nationale-Nederlanden. Andere risico’s in de top vijf zijn het naar huis sturen van bestanden door medewerkers via e-mail (27 procent), het kopiëren van belangrijke documenten (26 procent) en het versturen van onbeveiligde e-mails en bestanden (26 procent).

Verder blijkt uit het onderzoek dat bedrijven de risico's onderschatten van de schade door het weglekken van bedrijfsgevoelige informatie. Zes op de tien bedrijven beschikt over bedrijfsgevoelige informatie. Bij circa tienduizend Nederlandse bedrijven is de afgelopen vijf jaar ongewenst gevoelige informatie op straat komen te liggen. Niet alleen staat de continuïteit van het bedrijf hierdoor op het spel, het kost het bedrijfsleven jaarlijks circa 115 miljoen euro. De grootste schades die bedrijven vrezen bij het weglekken van bedrijfsgevoelige informatie is omzetverlies door klanten die weglopen of het verliezen van de unieke positie op de markt.

Bedrijfsgevoelige informatie komt vaak vrij als medewerkers overstappen naar de concurrent (58 procent), slordig gedrag (31 procent), diefstal (17 procent) en onoplettendheid (11 procent). Schade die wordt geleden bij het lekken van bedrijfsgevoelige informatie is dat de klantendatabase in handen van de concurrent komt of dat informatie van de klanten op straat komt te liggen. Ook raken bedrijven regelmatig klanten kwijt aan een concurrent wanneer hun medewerkers daar gaan werken.

Geheimhoudingsverklaring

Opvallend is dat maar weinig bedrijven (40 procent) hun werknemers een geheimhoudingsverklaring en/of concurrentiebeding laten tekenen in een poging bedrijfsgevoelige informatie veilig te stellen. Ook blijkt dat meer dan de helft van de bedrijven belangrijke papieren niet achter slot en grendel bewaart. Het risico hiervan wordt door 28 procent van de bedrijven onderkend. Het laten slingeren van documenten staat in de top vijf van belangrijkste risico's voor het weglekken van bedrijfsgevoelige informatie.

De helft van de bedrijven zegt de concurrent op de hoogte te brengen als ze gevoelige informatie in handen krijgen. Slechts 1 procent zou er gebruik van maken en drie op de tien bedrijven maakt hier misschien gebruik van. 56 procent zegt zeker geen gebruik van te maken van de informatie.

TNS Nipo

Onderzoeksbureau TNS Nipo onderzocht in opdracht van Nationale-Nederlanden onder 1062 bedrijven met vijf of meer werkenden het lekken van bedrijfsgevoelige informatie en de vervolgschade. Leidinggevenden (eigenaar, directeur, bedrijfsleider) uit het bedrijvenpanel van TNS Nipo hebben meegewerkt aan dit onderzoek. Er is gewogen naar branche en bedrijfsgrootte op basis van CBS-cijfers.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4524298). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Dit artikel is nog niet vrijgegeven voor publicatie.

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.