Managed hosting door True

'Nederlands ziekenhuis is goed op weg met IT'

 

Informatietechnologie is niet meer weg te denken uit de Nederlandse ziekenhuizen. Dit blijkt uit de resultaten van de ‘IT-monitor Nederlandse Ziekenhuizen'. De IT-monitor Nederlandse Ziekenhuizen is een samenwerkingsproject tussen de partners Windesheim lectoraat ICT-innovaties in de Zorg, Hochschule Osnabrück en Results 4 Care en is bedoeld om een overzicht te krijgen van de invoering van it. De uitvoering van het project is in handen van Irene Krediet en William Goossen, beiden verbonden aan het lectoraat ICT-innovaties in de Zorg van Windesheim.

Voorbeelden van it in de Nederlandse ziekenhuizen zijn het elektronisch patiëntendossier (epd), elektronische beeldverwerking, laboratoriumsystemen en elektronische medische correspondentie. Qua hardware voert de pc de boventoon, maar laptop en notebook doen daar met 70 en 60 procent bijna niet meer voor onder. Artsen en verpleegkundigen zijn nagenoeg altijd intensief betrokken bij de epd-ontwikkelingen.

De ziekenhuizen hebben voor de komende jaren plannen voor verdere ontwikkeling van it op de ondersteuning van workflow, zorgketens en elektronische uitwisseling. Ook wensen ze uitbreidingen van het epd, verpleegkundig dossier en elektronische archivering van papieren dossiers. Qua hardware zijn de tablet en iPad wel aanwezig, maar nog beperkt tot 25 en 20 procent.

Verpleging

In de vragenlijst werd ook een klein deel van de vragen uit de Overzorg-enquête (NVZ, AVVV, Nictiz, 2002) opgenomen. Hierdoor kon het verleden en de huidige situatie van de ontwikkeling van it voor de verpleging in ziekenhuizen naast elkaar worden gelegd. In vergelijking met de Overzorg-studie blijkt dat de verpleging de afgelopen jaren de it-ontwikkelingen goed heeft bijgehouden, maar de achterstand ten opzichte van andere gebruikers nog niet heeft ingehaald. Op het terrein van het epd en algemene zorgtoepassingen doet de verpleging nu wel serieus mee. Een rapportage wordt eind 2012 verwacht.

Het project IT-monitor Nederlandse Ziekenhuizen kwam tot stand door intensieve samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie van Universitaire ziekenhuizen (NFU) en de Vereniging van Informatica en Gezondheidszorg (VI&G). Aan de monitor werkten twintig ziekenhuizen mee, representatief qua omvang, type en verspreiding naar regio.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4517580). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Reacties

Goed dat Nederland zijn spullen voor elkaar heefit!
Maar dat moet ook wel, anders kunnen ze beter een andere baan zoeken

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.