Managed hosting door True

Sogeti komt met architectuur als dienst

 

Ict-dienstverlener Sogeti lanceert een nieuw concept in architectuur: architectuur as a service. De dienstverlener is volgens eigen zeggen de eerste die architectuur als dienst aan organisaties aanbiedt voor het opstellen en onderhouden van een enterprise-architectuur en projectstartarchitecturen.

Sogeti lanceert de nieuwe dienst op 16 maart 2012 tijdens zijn jaarlijkse Dynamic Architecture-dag waar meer dan driehonderd architecten uit alle sectoren van de grootzakelijke markt en overheid aanwezig zijn. Met deze nieuwe dienstverlening wil de ict-dienstverlener concrete architectuurdiensten bieden tegen een vaste prijs. De klant betaalt alleen voor wat werkelijk wordt afgenomen. Het betreft architectuur als dienst voor het opstellen en onderhouden van een enterprise-architectuur en projectstartarchitecturen.

Enterprise-architectuur

Met de nieuwe dienst biedt Sogeti organisaties meer flexibiliteit. Zo maakt de klant een keuze uit twee abonnementsvormen die gezamenlijk of los van elkaar kunnen worden afgenomen. Sogeti levert deze services vanuit zijn Centre-of-Excellence waar alle klantafspraken worden beheerd. De dienst levert een enterprise-architectuur in tien weken op. Het bestaat uit een set van principes en modellen die organisaties in staat stelt bedrijfsvoering en informatievoorziening de gewenste richting te geven.

Ook het onderhoud op de enterprise-architectuur is onderdeel van dit abonnement. Zo kunnen wijzigingen in bedrijfsdoelstellingen of nieuwe technologische mogelijkheden aanleiding zijn voor de aanpassing van de opgestelde enterprise-architectuur.

Projectstartarchitectuur

Organisaties kunnen een projectstartarchitectuur-abonnement afnemen om te borgen dat projecten conform de enterprise-architectuur worden uitgevoerd. In dit abonnement wordt per project een zogenaamde projectstartarchitectuur opgesteld waarmee een project de juiste scope, standaarden en richtlijnen meekrijgt. Daarmee wordt gewaarborgd dat het resultaat van het project past in het grotere geheel van de enterprise-architectuur.

‘Voor veel organisaties is onduidelijk wat te verwachten is van een architect', zegt Martin van den Berg, expertise development manager architectuur van Sogeti. ‘Door vooraf vast te stellen welke architectuurdiensten worden opgeleverd tegen concrete condities wordt helderheid verschaft. Bovendien hoeven organisaties de omvang van hun architectuurafdeling niet af te stemmen op een mogelijke piekbelasting. Het risico van onbenutte capaciteit is voor rekening van Sogeti. Onze architectuurdienstverlening voorziet hiermee in een grote behoefte aan flexibiliteit.'

Vraag loopt niet over

Volgens Van den Berg worstelen klanten met het vinden van goede architecten. ‘Architecten moeten op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen, maar bedrijven hebben moeite die kennis up-to-date te houden. Sommige bedrijven zien dit nut wel en proberen dit na te streven, maar kunnen hier niet fulltime in voorzien. Hierin willen wij nu voorzien, al loopt de vraag nog niet over.'

Dat de vraag nog niet enorm is, heeft volgens Van den Berg te maken met de volwassenheid van de architectuurmarkt. ‘De markt is er nu pas aan toe omdat hij pas net gestandaardiseerd is. Ongeveer 80 procent gebruikt nu projectstartarchitecturen. Die standaardisatie hadden we nodig om niet elke keer opnieuw het wiel te hoeven uitvinden. In de dienstverlening garanderen wij zaken als kennisborging, kwaliteit, werkwijze en prijs en we maken de architectuur onderdeel van de managementprocessen. Hiermee moet een mismatch voorkomen worden tussen de belangrijkste succesfactoren voor een effectieve architectuurfunctie en aspecten die binnen organisaties vaak het beste zijn ontwikkeld.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4446941). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.