Managed hosting door True

'Nederlandse IT-architectuur is weinig effectief'

 

Er bestaat een mismatch tussen de belangrijkste succesfactoren voor een effectieve architectuurfunctie en aspecten die binnen organisaties vaak het beste zijn ontwikkeld. It-architectuurprojecten worden onvoldoende getoets en de architectuurkeuze sluit vaak niet aan op de bedrijfsdoelstellingen. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Marlies van Steenbergen, principal consultant enterprise architectuur bij ict-dienstverlener Sogeti.

Marlies van Steenbergen deed onderzoek naar de effectiviteit en volwassenheid van de it-architectuurfunctie in Nederland. Zo toont een benchmark van 56 organisaties aan dat toetsing van it-projecten aan opgestelde architectuur onvoldoende gebeurt. Ook het aansluiten van architectuurkeuzes op bedrijfsdoelstellingen blijft onderbelicht. Uit een survey met 293 respondenten blijken dit echter belangrijke factoren te zijn. Een vergelijking tussen sectoren toont verder aan dat de overheid achter blijft in effectiviteit.

Onderzoeksresultaten

Grote organisaties hebben te maken met een toenemende complexiteit in hun informatievoorziening. Dit leidt veelal tot ongewenst hoge it-kosten, problemen bij het garanderen van de betrouwbaarheid van gegevens en gebrekkige flexibiliteit en slagvaardigheid. Een enterprise architectuur helpt bij het inzichtelijk maken en terugdringen van deze complexiteit. Uit het promotieonderzoek blijkt dat enterprise architectuur wel het benodigde inzicht biedt, maar dat veel organisaties moeite hebben dit inzicht te verzilveren.

Zo geeft 74 procent van de organisaties aan dat architectuur de complexiteit van organisaties inzichtelijk maakt. 72 procent van de respondenten is van mening dat architectuur een helder beeld schetst van de gewenste toekomstige situatie. Daarentegen geeft slechts 29 procent van de ondervraagden aan dat architectuur helpt complexiteit te beheersen. Niet meer dan 13 procent geeft aan dat kosten hiermee beheerst kunnen worden. Ook samenwerking kan worden verbeterd. Zo vindt niet meer dan 38 procent van de respondenten dat er sprake is van structurele kennisuitwisseling tussen architecten en projectmedewerkers. Slechts 28 procent is van mening dat architectuur wordt ingezet voor meer samenwerking binnen en buiten de organisatie.

Geïntegreerde architectuurpraktijk

‘De onderzoeksresultaten laten zien dat architectuur veel meer onderdeel moet worden van de structurele bedrijfsvoering om optimale effectiviteit te realiseren', aldus Van Steenbergen. ‘Uit mijn meest recente onderzoeken blijkt dat er sprake is van een lichte verbetering, maar nog altijd zijn veel organisaties zoekende naar hoe architectuur op een effectieve manier in te zetten. Enterprise architecten kunnen de onderzoeksresultaten gebruiken om meer aandacht te vragen voor hun inspanningen bij organisatiebestuurders. Mijn advies is te verschuiven van een aparte architectuurfunctie naar een geïntegreerde architectuurpraktijk. Architectuur moet een vaste vaardigheid worden in plaats van een aparte afdeling binnen organisaties.

Onderzoeksmethode

Dit wetenschappelijk architectuuronderzoek is gebaseerd op verschillende onderzoeksmethoden waaronder casestudies, een benchmark van 56 uiteenlopende organisaties en een survey met 293 respondenten uit alle sectoren van de grootzakelijke markt en de overheid. Daarbij stonden drie onderzoeksvragen vanuit uiteenlopende invalshoeken centraal. Hoe wordt de effectiviteit van architectuur vastgesteld? Hoe kan de architectuurfunctie verbeteren en wat is de impact van omgevingsfactoren zoals cultuur op de architectuurfunctie? Dit nationaal onderzoek heeft plaatsgevonden in de periode van 2007 t/m 2011. Het proefschrift is op aanvraag beschikbaar of gratis te downloaden via http://igitur-archive.library.uu.nl/dissertations/2011-0609-200519/steenbergen.pdf.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4446012). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.