Managed hosting door True

Trends storage voor 2005 volgens ISIT

 

ISIT, leverancier van storage-integratie, ziet voor 2005 een viertal belangrijke trends in storage.

* Storagesecurity, een onderwerp wat hoog op de agenda komt bij grote ondernemingen en die ondernemingen die beveiliging zeer serieus nemen.

* Ook archivering van data en e-mailbestanden krijgt de aandacht, door de

* Sarbanes Oxley regelgeving en op lokaal niveau ook bijvoorbeeld de Nederlandse archiefwet.

* Server- en storage-consolidatie zal verder doorzetten en geïntegreerd worden. iSCSI is in 2005 een volwassen technologie geworden en inmiddels geschikt voor 80% van de infrastructuren.

‘Storage gaat over meer dan alleen dataopslag,’ aldus Peter de Vente, manager consultancy bij ISIT. ‘Beschikbaarheid en beveiliging van informatie komen steeds vaker aan de orde en gaan hand in hand. Organisaties moeten hun opgeslagen informatie niet alleen beschermen tegen verlies, maar ook tegen misbruik. Wij zien dat de storage-industrie een nieuwe fase in gaat met nieuwe spelregels die zorgen voor een omslag in de inzet van storage. De tijd van het blijven bijzetten van disks en ongebreidelde groei hebben we achter ons gelaten. De nadruk ligt niet meer op de plaats waar data wordt opgeslagen, maar op hoe we efficiënt met opgeslagen data om kunnen gaan.’

Storage-consolidatie is de belangrijkste aanleiding voor de verhoogde aandacht voor de beveiliging van opgeslagen informatie. De afgelopen jaren is er door veel organisaties flink geïnvesteerd in het centraliseren van storage. Dit resulteerde in lagere kosten en een betere beschikbaarheid van informatie. Maar door alle data centraal te bewaren, is het ook een kwetsbaar punt geworden, zeker bij opslag van vertrouwelijke informatie. Bij veel ondernemingen en instanties staat het oplossen van dit probleem dan ook hoog op de agenda. De beveiliging van het netwerk wordt in de meeste gevallen toevertrouwd aan firewalls, maar daarmee staat de opgeslagen informatie nog steeds bloot aan gebruik door onbevoegden die zowel van binnenuit als van buitenaf kunnen komen. Vooral tapetechnologie is een kwetsbaar onderdeel van de storage-omgeving. ISIT ziet in encryptie van de opgeslagen informatie met autorisatiemaatregelen voor toegang de oplossing voor dit groeiende probleem. Gezien de aard van deze maatregelen zijn software oplossingen meestal te beperkt en worden hardware oplossingen zoals die van Decru de trend.

Analisten als Gartner en IDC voorspellen dat encryptie van opgeslagen data ondernemingen al in 2005 veel gaat besparen doordat zo relatief eenvoudig voldaan kan worden aan regelgeving en contracten over de bescherming van gegevens.

Alle aspecten rond archivering van persoonlijke documenten, data en e-mailbestanden krijgen vooral door de Sarbanes Oxley regelgeving meer aandacht. Deze problematiek zorgt al bij veel ondernemingen voor een regelmatige overbelasting van de bestaande storage-infrastructuur. Vooral de recente regelgeving op het gebied van informatiemanagement en rapportage dwingt ondernemingen om een beleid te gaan ontwikkelen voor de opslag van dit tot nu toe slecht beheersbare informatieonderdeel. Dit uit zich vooral in hoge opslagkosten en problemen in back-up en restore situaties. ISIT ziet dat de trend voor archivering van persoonlijke documenten en e-mail zich toespitst op archivering op disk.

De trend van serverconsolidatie die al eerder is ingezet, zet ook in 2005 door. De wens om efficiënter gebruik te maken van kapitaal en resources en het beheersen van kosten zijn de belangrijkste aanjager. De markt heeft al erkend dat één applicatie per server een onbeheersbare groei van oversized systemen veroorzaakt. Met server en storage-consolidatie verlagen ondernemingen directe kosten doordat het aantal servers beperkt blijft en nieuwe servers of applicaties veel sneller geïmplementeerd kunnen worden. Een ander voordeel is dat een restore van een server of applicatie op alle beschikbare hardware uitgevoerd kan worden.

2004 betekende de doorbraak van iSCSI. Inmiddels is de technologie geschikt voor 80% van de infrastructuren en ondermeer geadopteerd door Microsoft en belangrijke enterprise storage-spelers. iSCSI betekent lagere aansluitkosten en verhoogde flexibiliteit door integratie met het bestaande netwerk. Op kostengebied bestaan ook andere voordelen. Zo is IP kennis vaak al in huis aanwezig en zijn er geen nieuwe investeringen in technologie nodig. Toch blijft Fiber Channel ook een rol spelen. De 20% van de infrastructuren die geschikt is voor Fiber Channel bestaat vooral uit de high performance en high availability-omgevingen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/436338). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.