Managed hosting door True

SAP zet Oracle Sun-servers buiten de deur

 

SAP is van plan alle Oracle Sun-servers, die in zijn datacenters in Nederland en België staan, de deur uit te doen. Het gaat hierbij om servers die werden gebruikt voor opleidingen. De Oracle Sun-servers worden vervangen door HP-servers. Dat past volgens SAP in het beleid om de datacenters te standaardiseren op HP. SAP benadrukt dat deze stap niks te maken geeft met het juridisch gevecht met Oracle over TomorrowNow. SAP staat voor de rechtbank, omdat dochteronderneming TomorrowNow onrechtmatig miljoenen bestanden van concurrent Oracle heeft gedownload. SAP heeft daarvoor een megaboete gekregen.

SAP Nederland heeft in zijn vestiging in Den Bosch een datacenter staan dat volgens kenners in de markt aardig wat kilowatts aan vermogen heeft.  Het datacenter is, net als alle andere datacenters van SAP, gestandaardiseerd op HP-servers. Maar in Nederland en ook in België staan er naast HP-servers ook Sun-servers. Deze worden volgens de Nederlandse SAP-zegsman Cees Kardolus gebruikt voor opleidingen. Zo wordt een Sun-server in Nederland gebruikt voor trainingen rond virtual desktop infrastructure (vdi) omgevingen.


HP-bolwerk
Mike Jansen, cto van DinamiQs en leverancier van vdi-software VirtualStorm zegt dat de Sun-servers in het datacenter van SAP economisch gezien zijn afgeschreven. Naar verwachting komt er een ander merk server voor in de plaats. Het datacenter SAP is al jaren een HP-bolwerk, zo beaamt Jansen. Volgens Kardolus van SAP worden de Sun-servers vervangen door HP-servers. 'Dat heeft te maken met standaardisatie. SAP standaardiseert alles op HP-servers, die hebben een langere levensduur, voldoen aan het budget en zijn veel zuiniger. Daarnaast zijn deze servers beter op afstand te beheren.'

Als eerste komt het datacenter in België in aanmerking voor het vervangen van Sun-servers door HP-servers. Later is het datacenter van SAP in Den Bosch aan de beurt. Wanneer precies kan de zegsman van SAP niet zeggen.

Hoge boete
Volgens Kardolus heeft het uitfaseren niets te maken met de gespannen relatie tussen Oracle en SAP. Die is opgelopen door de rechtszaak over Tomorrownow dat door SAP is overgenomen. De Duitse softwaregigant SAP moet 1,3 miljard dollar (970 miljoen euro) schadevergoeding betalen aan Oracle wegens schending van auteursrechten. Die boete is opgelegd door een rechtbank in Californië.

SAP staat voor de rechtbank omdat dochteronderneming TomorrowNow onrechtmatig miljoenen bestanden van concurrent Oracle heeft gedownload. SAP was bereid dertig miljoen euro schadevergoeding te betalen. Oracle vroeg een schadevergoeding van ruim 1,23 miljard euro. Oracle-baas Larry Ellison zegt dat er voor vier tot vijf miljard dollar aan software illegaal door TomorrowNow is gedownload. Dat werd gedaan met het softwaretool 'Titan'. SAP vindt het schadebedrag wat het nu moet betalen buitensporig hoog en tekent waarschijnlijk beroep aan. Analisten stellen dat de hoge boete SAP belemmert in verdere groei.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3751301). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.