Managed hosting door True

Dell breidt met Compellent dataopslagportfolio uit

 

Dell neemt dataopslagspecialist Compellent Technologies over voor een totaalbedrag van 960 miljoen dollar (724 miljoen euro). Compellent wordt in Nederland door een aantal it-dienstverleners verkocht aan enkele grote bedrijven, zoals Heineken, Zeeman, Business Lease en Nedcar. De storage-producten zijn bij deze klanten in trek voor cloud computing, thin provisioning of ter ondersteuning van virtuele servers en desktopinfrastructuur. Dell heeft deze technologie nodig om zijn dataopslagportfolio uit breiden.

Compellent levert opslagtechnologie voor fibre channel san en isci nas-omgevingen. Deze leiden tot eenvoudiger beheer van dataopslag op disks en solid state drives (ssd's), aldus de leverancier. Het bedrijf heeft storage-technologie in huis die Dell nu aan zijn klanten kan gaan aanbieden, bijvoorbeeld storage-virtualisatie. De storage arrays van Compellent virtualiseren dataopslag op diskniveau. Hierdoor kan een dynamische pool van gedeelde opslag ontstaan die verspreid kan worden en die beschikbaar is via alle aanwezige servers. Gebruikers kunnen hierdoor beter gebruikmaken van een virtueel serverplatform. Zij kunnen met de aanwezige virtuele applicaties honderden virtuele volumes creëren.

Thin provisioning
Een andere technologie die Compellent in huis heeft is thin provisioning. Hierbij wordt een vrije ruimte binnen een storage area netwerk (san) geoptimaliseerd. Als een schijf - toegekend aan een applicatie - vol dreigt te lopen, moet er een nieuwe schijf worden bijgeplaatst. Dat lijkt makkelijker dan het is. Meestal betekent het dat de applicatie moet worden stilgelegd gedurende het proces van de uitbreiding en de applicatie een nieuw logisch volume krijgt toegekend. Als het tegenzit, is een complete migratie nodig van alle data. En als die data in een gevirtualiseerde omgeving via blocks zijn weggeschreven, dan is dat een heel gepuzzel. Thin provisioning is hier de reddende engel.

Een voorbeeld is Compellent's vlaggenschip Storage Center 5.4, een storage-besturingssysteem. Het biedt opslaghardware en integratie in technologieën voor servervirtualisatie. Deze oplossing bouwt de Fluid Data-architectuur van Compellent verder uit, waarmee opslagbronnen op dynamische wijze kunnen worden opgeschaald en voortdurende toegang tot bedrijfsgegevens wordt geboden. De nieuwe versie van Storage Center legt tegelijkertijd de basis voor een netwerk van Compellent-arrays die als één geheel werken.

Een nieuw onderdeel daarvan is Live Volume, waarmee bedrijven een netwerk van gedeelde opslagbronnen kunnen creëren dat als één geheel kan worden beheerd en geoptimaliseerd. Dit resulteert in flexibele opslagmogelijkheden en een hoog niveau van beschikbaarheid. Tegelijkertijd wordt hiermee een eind gemaakt aan de eilandjes van opslagbronnen die normaliter ontstaan als gevolg van snelgroeiende ict-infrastructuren. Live Volume fungeert als een opslag-hypervisor: de oplossing vertegenwoordigt actieve opslagbronnen uit twee Compellent-arrays tegelijk, zodat gebruikers volumes tussen systemen kunnen verplaatsen om de voortdurende beschikbaarheid van hun gegevens te waarborgen. Daarmee wordt een oplossing geboden voor uiteenlopende problemen op het gebied van het verplaatsen van data, onderhoud, geplande downtime, load balancing en calamiteitenpreventie.

Automated tiering
Compellent biedt verder een standaardpakket aan storage-diensten. Deze bestaan uit storage-virtualisatie, thin provision, continue snapshots en dynamische migratie van storage. Bij andere storage-leveranciers worden deze als optie aangeboden en moet ervoor betaald worden. Het is nog afwachten of Dell deze diensten binnen het pakket houdt. Daarnaast biedt Compellent nieuwe storage-functies die automatisch op de Compellent-arrays worden geïnstalleerd. Voor klanten komen nieuwe eigenschappen beschikbaar.

Compellent levert zijn producten via een aantal ict-dienstverleners in Nederland, waaronder Inter Access, Issue Information Technology, OneSolution Informatisering, Tectrade, Comparex en Weerts Technology (Wetec). Mark Lacroix, adjunct-directeur van OneSolution, zegt dat Compellent goed is in te zetten voor automated tiering. 'Hierbij kun je dataopslag op sas en sata disks combineren.'

Compellent's Storage Center kan diskruimte besparen, omdat automatisch weinig gebruikte data naar goedkopere dataopslagonderdelen wordt verplaatst, aldus Lacroix. Hardwarekosten kunnen hierdoor flink worden verlaagd. Commercieel directeur Ronald van Heek van Tectrade is te spreken over Compellent, maar nu het onderdeel van Dell wordt, houdt het wat hem betreft op. ‘De overname door Dell betekent het einde van onze samenwerking. We doen namelijk geen zaken met Dell, omdat dat bedrijf ook direct verkoopt.'

Zeeman
In Nederland wordt Compellent geleid door de Amerikaan Steven Dahlin, hoofd Europese verkoop. Dahlin werkt sinds 2005 bij de storage-leverancier en was eerder werkzaam bij Multi-Tech Systems en Shavlik Technologies. Hij verkoopt Compellent uitsluitend via dienstverleners. Compellent maakt geen gebruik van direct sales, maar begeleidt partners bij het verkoopproces. Hun resellers bedienen in Nederland klanten van Compellent, zoals Heineken, Nedcar, Zeeman, van Amyde, Network Solutions, Business Lease, Hendrix Genetics en Ezwim. Dahlin: ‘Door ons te richten op het verbeteren van gebruik, prestaties, beheer en rapportage, leveren we oplossingen waarmee het gebruik van harde schijven lager wordt. Er wordt verder op stroom en afkoelingsuitgaven bespaard en dat levert financiële en milieuvoordelen op.'

Dahlin zegt dat Compellent nauw samenwerkt met andere grote it-leveranciers om verder te groeien in datacenters. 'Zo zijn onze producten, zoals site recovery manager (srm), geschikt voor de virtualisatiesoftware van VMware, Citrix Xeon en Microsoft Hyper-V. Ook werken we nauw samen met Cisco. Zo is onze technologie geschikt voor Cisco's unified computing system (ucs).'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3727865). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.