Managed hosting door True

Markt diskopslag groeit, maar niet in Europa

 

De wereldwijde markt voor externe diskopslag groeide in het derde kwartaal van 2010 met 16 procent naar 4,4 miljard dollar. Een jaar eerder werd in hetzelfde kwartaal nog vier miljard dollar omgezet. Dit meldt marktonderzoeksbureau Gartner in het rapport 'Worldwide External Controller-Based Disk Storage Vendor Revenue Estimates for 3Q10'.

De wereldwijde omzet uit de external controller-based (ecb) diskstorage kende in 2009 een daling. In het derde kwartaal 2010 trok de markt echter weer flink aan, behalve in de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA). Daar daalde de markt met 2 procent door de financiële crisis. In Latijns-Amerika groeide de markt met 43,4 procent. In de regio Azië/Pacific groeide de markt met 22,2 procent, in Japan met 18 procent en in Noord-Amerika met 17,2 procent .

Het aantal verscheepte terabytes (TB) nam in het derde kwartaal van 2010 met 60,4 procent toe, vergeleken met hetzelfde kwartaal van 2009. De prijs per terabyte daalde met 28 procent. Volgens Gartner blijven bedrijven investeren in nieuwe ecb diskstorage om it-projecten te ondersteunen die leiden tot meer efficiëntie. Roger Cox, research vice president bij Gartner, zegt dat bijvoorbeeld gedeelde ecb diskopslag de uitrol van virtuele servers en desktops beter ondersteunt. Of schijfgebaseerde back-up & recovery en archivering. Een nieuwe ecb diskopslaginfrastructuur leidt volgens Cox tot eenvoudig beheer, reductie van operationele kosten, meer utilisatie en betere service level agreements (SLA's).


Marktaandeel

De verkoop van EMC's Symmetrix V-Max ging in het derde kwartaal van 2010 goed. EMC, Fujitsu en NetApp zijn de enige drie partijen die meer groeien dan de markt zelf en daardoor marktaandeel pakken. NetApp speelt met zijn producten in op krappe it-budgetten van bedrijven en hun behoefte om gebruik te maken van kleine opslagruimten in datacenters. EMC's brede ecb diskstorageportfolio pakt ook marktaandeel, zoals de V-Max-oplossing waarvan veel wordt verkocht, aldus Gartner.

Opvallend is de groei van network attached storage (nas)-oplossingen. De verkoop groeide met 42,7 procent, vergeleken met het het derde kwartaal van 2009. Dit wijst op een toenemende vraag naar modulaire ecb diskopslagsystemen. Deze hebben de voorkeur boven de monolitische framegebaseerde diskstoragesystemen. Toch wisten EMC en Fujitsu te groeien in de markt van monolitische framegebaseerde diskstoragesystemen, maar de totale markt daalde met 24,5 procent.

HP verloor marktaandeel doordat het niet sterk is in de markt voor nas-systemen. Tegelijkertijd verloor HP door de mindere verkoop van HP EVA-storage. Oracle verliest ook marktaandeel, vooral door het stopzetten van de reseller-relatie met HDS rond de verkoop van de monolitische frame-gebaseerde HDS 9000 series.

Dell groeide met 47,9 procent met zijn EqualLogic PS-serie, maar het wist niet echt marktaandeel te pakken door de dalende verkoop van de Dell/EMC-producten. IBM wist te groeien met zijn XIV Storage System; ruim 112 procent, maar de IBM DS-serie zag het marktaandeel teruglopen. Hitachi/Hitachi Data Systems (HDS) deed het stabiel met de verkoop van de USP-V- en USP-VM-systemen. Recentelijk kondigde HDS zijn nieuwe VSP-systeem aan. Fujitsu deed vooral goede zaken met de verkoop van de Eternus DX8000-serie in Japan.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3691237). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.