Managed hosting door True

Cubaans archief Hemingway in de cloud

 

Het archief van de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway in de Cubaanse hoofdstad Havana wordt gedigitaliseerd en opgeslagen in een cloud. Dat gebeurt in het John F. Kennedy Presidential Library en Museum in de Amerikaanse stad Boston en in een cloud van opslagleverancier EMC.

Dit wordt mogelijk gemaakt door de non-profit organisatie Finca Vigia Foundation. Deze stichting, vernoemd naar het huis van Hemingway nabij Havanna, krijgt ondersteuning van de EMC Information Heritage Initiative. Deze goede doel organisatie digitaliseert en archiveert documenten van historische waarde ten behoeve van onderzoek en onderwijs.

Hemingway woonde tijdens zijn leven tussen 1940 en 1960 in zijn huis Finca Vigia, dat vlakbij de Cubaanse hoofdstad Havana ligt. Na de Cubaanse revolutie van 1959 liet hij alles achter en pleegde in de Noord-Amerikaanse staat Idaho in 1961 zelfmoord. Sindsdien hebben de communistische machthebbers onder leiding van Fidel Castro via een staatsinstelling zich ontfermd over het archief van de Amerikaanse schrijver. Een aantal spullen van Hemingway bleven in zijn huis Finca Vigia goed bewaard. Het gaat hierbij om boeken, kunstwerken, brieven, foto's, schetsboeken, documenten en manuscripten. De stichting Finca Vigia mag nu dit archief digitaliseren. Dat wordt onder andere uitgevoerd op dataopslag en informatiesystemen van de Amerikaanse leverancier EMC.

Voor dit traject is het nodige lobbywerk verricht, want de relatie tussen de Verenigde Staten en Cuba is nog niet echt optimaal te noemen. Daar Ernest Hemingway door beide landen als een groot (Amerikaans) schrijver wordt gezien is het nu mogelijk met moderne opslagtoepassingen het Cubaans archief van Hemingway te digitaliseren.

Het digitaliseren wordt in samenwerking gedaan tussen verschillende partijen. Alle stukken die zich in Finca Vigia bevinden worden beheerd door de Cubaanse staatsinstelling Consejo Nacional de Patrimonio (CNPC). Nu worden deze archiefstukken gedigitaliseerd met steun van EMC Information Heritage Initiative en de Finca Vigia Foundation. Hierbij is ook het Hemingway Letters Project van de Penn State Universiteit betrokken. De originele stukken van Hemingway blijven in Cuba.

De digitale kopieën worden gehost in het John F. Kennedy Presidential Library en Museum in de Amerikaanse stad Boston. Een beveiligde backup van alle opgeslagen informatie van het Hemingway archief wordt opgeslagen in een cloud van EMC ten behoeve van disaster recovery doeleinden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3415896). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.