Managed hosting door True

Hitachi viert honderdjarig bestaan

 

De moedermaatschappij van storage-leverancier Hitachi Data Systems (HDS), Hitachi, viert zijn honderdjarig jubileum. Sinds de oprichting als reparatiebedrijf voor elektronische apparatuur in 1910, is Hitachi uitgegroeid tot een wereldwijde onderneming met een jaarlijkse omzet van 100 miljard dollar, bestaande uit vele divisies, bedrijven, technologie├źn, producten en oplossingen.

Hitachi betekent in het Japans 'opkomende zon'. Het bedrijf levert onder andere mainframes, semiconductors, servers en andere ict-oplossingen. Daarnaast levert de fabrikant liften, robots, controlesystemen en apparatuur voor kerncentrales. Concurrenten zijn Fujitsu, Panasonic en Toshiba. Hitachi wordt soms wel de General Electric van Japan genoemd en hoort in dat land bij 'Big Five'; 'sogo denki'. Dat zijn grote Japanse conglomeraten zoals Toshiba, Mitsubishi Electric Corporation en NEC.

Het bedrijf werd in 1910 door Namihei Odaira opgericht en wist tijdens de Eerste Wereldoorlog te groeien door het leveren van generatoren. In de jaren twintig ging het meer producten leveren, onder andere locomotieven. In de jaren dertig en de Tweede Wereldoorlog moest het bedrijf aan de Japanse oorlogsmachine leveren. Zo werd er radar en sonarapparatuur aan de Japanse Keizerlijke Marine geleverd.

Na de oorlog probeerde de Amerikaanse overwinnaars Hitachi te ontmantelen en werd Odaira ontslagen. Hitachi mocht echter een aantal fabrieken houden en ging weer produceren. In 1949 kreeg het een beursnotering. Hitachi leverde onder andere aan het Amerikaanse leger in de Korea-oorlog.

In 1957 bouwde Hitachi zijn eerste computer. Vanaf 1960 ontwikkelde het de eerste Japanse computersystemen en werd daardoor een grote speler in de markt van analoge computers, die werden gebruik voor onderzoek en het verwerken van statistische data.

In 1974 ontwikkelde Hitachi betaalbare mainframes die het opnamen tegen de mainframes van IBM. Daarbij werd pittig geconcurreerd en Hitachi probeerde via diverse wegen kennis bij IBM weg te halen. In juli 1982 werden 11 medewerkers van Hitachi opgepakt na een gezamenlijk actie van de FBI en het Amerikaanse Openbaar Ministerie. De straffen waren echter licht; twee medewerkers kregen een celstarf en er was een boete van 24.000 dollar. IBM won daarop een proces dat Hitachi de komende acht jaar verplichtte jaarlijks 24 miljoen dollar te betalen aan Big Blue. Ook mocht IBM de komende jaren Hitachi-software bekijken. Later werd met IBM en HP samengewerkt.

In 1989 wist Hitachi te groeien in de it-industrie na de aankoop van National Advanced Systems (NAS), een Amerikaanse distributeur van mainframe computers. Hieruit kwam Hitachi Data Systems (HDS) voort, dat IBM en Amdahl uitdaagde met mainframes die twintig procent sneller presteerden.

HDS (Hitachi Data Systems), opgericht in 1989, en Hitachi Ltd delen de visie dat it moet worden gevirtualiseerd en geautomatiseerd, voorbereid moet zijn op de cloud en duurzaam moet zijn. In de afgelopen 15 jaar heeft Hitachi Data Systems producten geleverd voor het oplossen van datacenter-problemen. HDS hielp bedrijven over te stappen van traditionele mainframesystemen naar meer open systemen met de mogelijkheid applicaties en opslag op een gemeenschappelijk platform te combineren.

In 1995 heeft Hitachi Data Systems met de 7700-architectuur de basis gelegd voor storage-virtualisatie door de controle-informatie te scheiden van de cache-gegevens. Hierdoor zijn nondisruptive en dynamische veranderingen mogelijk in de storage-configuratie.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3345158). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.