Managed hosting door True

Dell koopt dienstverlener Perot Systems

 

Computerfabrikant Dell heeft Perot Systems gekocht voor 3,9 miljard dollar. Met de overname van dit Texaanse bedrijf blaast Dell nieuw leven in zijn aspiraties om een grote ict-dienstverlener te worden. Het Amerikaanse bedrijf is opgericht door Ross Perot, oprichter van EDS én ex-presidentskandidaat.

Met de overname van Perot Systems verbreedt Dell zijn diensten met activiteiten die verder gaan dan diensten rondom computerinstallaties. Volgens Dell is de combinatie qua dienstverlening goed voor een omzet van acht miljard dollar (op een gezamenlijke omzet van zestien miljard dollar). Een aantal jaar geleden probeerde Dell zich ook al te profileren als een serieuze concurrent voor grote dienstverleners als IBM, EDS, Capgemini, Logica en Atos Origin. Dat lukte niet goed. In Nederland liep bijvoorbeeld een grote uitbestedingsovereenkomst (samen met Getronics) bij Philips spaak.

Dell betaalt dertig dollar per aandeel Perot Systems. Nadat de acquisitie is afgerond zal Perot Systems vanuit Plano, Texas doorgaan als de service-divisie van Dell, geleid door Peter Altabef, de huidige chief executive officer. Chairman Ross Perot jr (zoon van oprichter Ross Perot) zal toetreden tot de bestuursraad van Dell.

Hoewel Perot Systems een wereldwijd opererende automatiseerder is, is het bedrijf voornamelijk bekend in de Verenigde Staten. Bij de onderneming werken 23.000 mensen. In 2008 draaide Perot Systems een omzet van 2,8 milljard dollar. Belangrijke klanten bevinden zich in de sectoren overheid, zorg en handel.Ross Perot

De excentrieke ict-ondernemer Ross Perot is vooral bekend als oprichter van EDS in 1962. In 1984 verkoopt Perot EDS voor 2,5 miljard dollar aan General Motors, waar hij in de top terecht kwam. Zijn voortdurende kritiek op de kwaliteit van de voertuigen, en arrogantie ('ik beschik nu over een autofabriek') maakt zijn positie onhoudbaar. Onder druk van GM-topman Roger Smith laat Perot zich in 1986 uitkopen. Twee jaar later start hij, tegen alle afspraken in, met een nieuwe cit-dienstverlener: Perot Systems. Daarnaast begint hij aan een officiële politieke carrière, in 1992 uitmondend in een conservatief-populistisch hervormingsgprogramma waarmee aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen mee doet. Zijn optredens slaan aan. Uiteindelijk krijgt Perot 19 procent van de stemmen: niet genoeg voor het Witte Huis, maar wel om Democraat Bill Clinton in het zadel te helpen en te voorkomen dat Bush sr. aan een tweede ambtstermijn kan beginnen. Vier jaar later doet Perot een tweede poging, maar als kandidaat van de Reform Party haalt hij slechts 8 procent van de stemmen. In 2000 draagt hij de leiding van Perot Systems over aan zijn zoon Ross jr.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3073520). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.