Managed hosting door True

Serververkoop belandt op historisch dieptepunt

 

De wereldwijde omzet van serverfabrikanten is in het tweede kwartaal van 2009 naar een historisch dieptepunt van 9,8 miljard dollar (ongeveer 6,9 miljard euro) gezakt. Dat is ruim 30 procent minder dan de omzet in dezelfde periode een jaar eerder. De afgelopen vier kwartalen nam de omzet steeds verder af, berekenen marktanalisten van onderzoeksbureau IDC. Het is voor het eerst sinds het bureau in 1996 begon met kwartaalberekeningen, dat de omzet zo laag is.

De krimp doet zich volgens de onderzoekers voor bij alle prijsklassen in de servermarkt. De verkoop van duurdere en uitgebreidere systemen werd, met een afname van 32 procent ten opzichte van vorig jaar, het hardst getroffen. De vergelijking met een jaar eerder, het tweede kwartaal van 2008, kan wat zijn vertekend. In het tweede kwartaal van 2008 noteerden de analisten een bovengemiddelde groei in de wereldwijde serversector.

Blade servers
De markt van blade servers, die modulair kunnen worden toegevoegd aan een bestaand server rack, deed het relatief goed in het tweede kwartaal van 2009. De omzet daalde weliswaar, maar de daling van 12,1 procent was minder dan de andere servermarkten. Volgens analist Jed Scaramella zijn blades relatief populair doordat ze op een gemakkelijke manier de efficiëntie van de ict kan vergroten. Blades zouden de beheerbaarheid verbeteren en de operationele kosten verlagen.

Van de vijf grootste fabrikanten van servers hebben vooral Sun Microsystems en Fujitsu Siemens last van achterblijvende verkopen. Hun omzet daalde met respectievelijk 37,2 en 35 procent. IBM en Dell zagen hun omzet teruglopen met 26,3 en 26,8 procent. HP's serververkopen daalden met 30,4 procent.

IBM behoudt met 34,5 procent het grootste aandeel in de wereldwijde servermarkt. HP staat op de tweede plek met 28,5 procent, gevolgd door Dell (12,4 procent), Sun (10 procent) en Fujitsu Siemens (3,5 procent). Gezamenlijk heeft het vijftal 89 procent van de servermarkt in handen.

Het onderzoeksbureau verwacht dat de verkoop van serverapparatuur pas in het derde kwartaal van 2010 aantrekt.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3047272). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.