Managed hosting door True

Nederland komt vanaf 2011 datacenters tekort

 

De vraag naar datacenterruimte in Nederland is in 2011 groter dan het aanbod. Dat concludeert de onderneming Parthenon Data Centres op basis van cijfers van de onderzoeksbureaus IDC, Broadgroup en vastgoedbedrijf CBRE. Het tempo waarin datacenters worden bijgebouwd is stabiel, terwijl de vraag naar datacenterruimte gestaag oploopt. 'Het is vooral een tekort aan energie dat het aanbod remt', zegt Parthenon-directeur Pieter Duijves. 'Veel datacentra zijn verouderd en verkwisten energie.'

Veel bestaande datacenters hebben nog wel de  vierkante meters om uit te breiden, maar geen mogelijkheid om aan extra energie te komen, vertelt Duijves. Veel eigenaren besluiten daarom hun centers te moderniseren, waardoor bij hetzelfde energieverbruik meer rekencapaciteit beschikbaar komt.

Duijves zoekt de oplossing in de bouw van duurzame, efficiënte datacenters op plaatsen met een overschot aan elektriciteit. Zo start zijn bedrijf in januari 2010 de bouw van een datacenter in de Wieringermeer, dat energie geleverd krijgt van enkele glastuinbouwbedrijven uit de buurt. In ruil daarvoor levert het datacenter warmte voor het verwarmen van de kassen. Het datacenter wordt in het vierde kwartaal van 2010 in gebruik genomen.

Bijproduct
De telers van onder andere paprika's en tomaten verstoken gas voor de productie van warmte en kooldioxide, een meststof voor hun planten. Als bijproduct houden zij elektriciteit over. Dat leveren zij aan het datacenter. De tuinders produceren nu 120 megawatt aan elektriciteit en willen doorgroeien naar 450 megawatt. Het datacenter zal uiteindelijk 65 megawatt afnemen. Het overschot leveren de tuinders aan het openbare elektriciteitsnet.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3040275). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Reacties

Energie (levering ?n kosten) is sowieso een probleem voor de toekomst. Mede daarom heeft onze organisatie een concept bedacht waarmee veel energie bespaard kan worden: Virtual Storm.
Dit concept loopt ongeveer 2 jaar voor op de markt en is daarom erg revolutioniar. Maar gezien de terugverdientijden (< 1 jaar bij middelgrote organisaties) zal het een kwestie van tijd zijn voordat heel Nederland beseft dat er meer te doen is aan energiebesparing dan alleen de gloeilamp vervangen!
Meer info is te vinden op www.virtualstorm.orgNieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.