Managed hosting door True

Compellent geeft Windows gratis storage-tools

 

Windows Server krijgt van san-leverancier Compellent gratis tools voor het automatiseren van storage-beheer. De Compellent Command Set is een reeks commandlets voor de Windows Powershell van Microsoft.

Serverbeheerders zijn vaak bezig met handwerk dat veel herhaling kent. Storage-leverancier Compellent biedt gebruikers van zijn san-systemen (storage area networks) nu een reeks gratis tools om die klusjes te automatiseren. De Storage Center Command Set is een verzameling van meer dan zestig commando's (cmdlets) voor de commandline-omgeving Powershell voor Windows.

Virtualisatie
Compellent vervat hiermee opslagbeheer, ook van virtuele opslag, in het beheer van Windows Server zelf. Het omvat ook servers die zijn gevirtualiseerd met Microsofts virtualisatiesoftware Hyper-V. Virtualisatie kan namelijk nieuwe opslag- en beheerproblemen met zich mee brengen.

Het inrichten en inzetten van nieuwe servers, maar ook van nieuwe gebruikers en -groepen daarop, moet hiermee makkelijker en vooral sneller worden. De gratis toolset van Compellent werkt dus in combinatie met diens Storage Center san-systemen.

Powershell
Microsoft heeft die krachtige commandline-omgeving verwerkt in Windows Server 2008. De softwareproducent biedt Powershell echter ook als gratis download aan voor de voorgaande versie, Server 2003. Daarnaast werkt de software ook op clientbesturingssystemen Windows XP (vanaf service pack 2) en Vista.

De commandline-omgeving is uit te breiden met diverse scripts. Die voegen functionaliteit toe voor uiteenlopende zaken: van beheersoftware Active Directory via beheermogelijkheden van desktops, tot log-analyses en hardware-monitoring.

Scripts zijn ook te combineren, met elkaar én met cmdlets. Cmdlets zijn gespecialiseerde commando's in Powershell die specifieke functies vervullen. De commandline-omgevingen (shells) voor Unix-besturingssystemen hebben dergelijke krachtige mogelijkheden al jaren. Windows-beheerders moesten het tot voor kort echter vooral hebben van de grafische interface (gui).

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2821016). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.