Managed hosting door True

SSD groeit flink in capaciteit

 

Solid state drives (ssd's) zijn door de relatief kleine capaciteit tot op heden beperkt tot netbooks en laptops. Daar komt verandering in: producenten van ssd's komen met uitvoeringen van deze opslagstations die flinke opslagruimte bieden.

De kloof qua capaciteit tussen ssd's (solid state drives) en harde schijven blijft enorm, maar de krapte van ssd's is straks iets van het verleden. Producenten als Samsung en Micron komen met uitvoeringen van deze opslagstations die wel 256 gigabyte (GB) aan ruimte bieden. Dat zijn niet slechts de nieuwe topmodellen, in 'beperkte oplage'. De massaproductie komt nu namelijk op gang.

Die opslagruimte is wel wat anders dan de 16 of 32 GB die nu de norm is voor ssd's. Het is echter nog karig vergeleken bij de één tot anderhalve terabyte capaciteit die een enkele harde schijf biedt. Zulke enorme hoeveelheden opslagruimte zijn vaak echter overbodig voor desktops en laptops. Grotere ssd's kunnen hiermee in aanmerking komen voor reguliere pc's die dan kleiner, stiller en eventueel ook energiezuiniger zijn.

Doel: massamarkt
Solid state drives zijn echter relatief duur. De chipproducenten willen dat aanpakken door middel van schaalgrootte: massaproductie moet de kosten verlagen waardoor de vraag kan toenemen. Tot op heden zijn ssd's vooral in gebruik in draagbare mediaspelers (zoals de iPod), de zogeheten netbooks (zoals Asus' mini-laptop Eee), en dure maar dunne laptops (zoals Apple's MacBook Air).

Intel, naast processorproducent ook ssd-fabrikant, heeft plannen om ssd's naar de massamarkt te brengen. Daarbij noemt het de desktop specifiek als één van de doelmarkten. Het bedrijf produceert nu proefexemplaren van 160 GB ssd's en brengt die begin 2009 in massaproductie.

Dat zijn overigens Intels reguliere ssd's. Het nu net onthulde snelle topmodel X25-E Extreme gebruikt extra dure slc-chips (single level cell) en is daardoor nog beperkt tot 32 GB. Begin komend jaar verschijnt daarvan wel een 64 GB-uitvoering. Dit steekt wat mager af bij Intels reguliere 160 GB-ssd en de 256 GB-modellen van de concurrentie, maar kan ruim voldoende zijn voor gemiddeld gebruik. Blijft nog de hoge prijs als barrière voor wijdverbreid gebruik.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2789136). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.