Managed hosting door True

KMM lijft digitale museumspecialist Strata in

 

De KMM Groep uit Lelystad heeft Strata Preservation overgenomen. Deze specialist in microverfilming en het digitaliseren van collecties en museumstukken was in handen van de Koninklijke Bibliotheek en OCLC.

Strata Preservation werd in 2002 als joint venture van de Koninklijke Bibliotheek (40 %) en de Amerikaanse bibliotheekautomatiseerder OCLC (60%) opgericht en heeft nu als enig aandeelhouder de KMM Groep uit Lelystad. Het bedrijf, gevestigd in de KB, is specialist in het hoogwaardig microverfilmen en digitaliseren van collecties en museumstukken. Tot de projecten van Strata Preservation behoren onder meer de digitalisering van materialen van de Anne Frank Stichting, het manuscript van Max Havelaar voor de Universiteit van Amsterdam en de documenten van de Vrede van Münster voor het Nationaal Archief.

Bibliotheek

KMM Groep (bijna 600 man) is met dochterondernemingen als Karmac Microfilm Systems en Karmac Informatie & Innovatie al tien jaar actief in verfilming en digitalisering, waaronder die van archieven en cultureel erfgoed in bibliotheken. Voor KMM betekent de overname van Strata een versterking van zijn positie in de bibliotheekmarkt. Het bedrijf richtte vorig jaar het onderdeel Karmac Bibliotheek Service op met als doel uit te groeien tot een belangrijke leverancier in dit segment. De divisie gaat daarin zover dat het bibliotheken zelfs aanbiedt de operationele bedrijfsvoering over te nemen.

Landkaart

Wat de overname van Strata betreft gaat het om het binnenhalen van de deskundigheid op het gebied van de conservering en het (digitaal) toegankelijk maken van collecties met een culturele erfgoedwaarde. Te denken valt aan foto's, (technische) tekeningen, brieven, kranten, boeken, (land)kaarten en affiches. KMM was tot nu toe sterk in het digitaliseren van grote hoeveelhedendocumenten en krijgt met de fijnzinnige expertise van Strata een uitbreiding van zijn dienstenpakket in huis. Bovendien voldoet Strata door de huisvesting in de KB aan strenge eisen op het gebied van klimaatbeheersing en beveiliging. De leiding, waarvan de activiteiten worden afgestemd op die van andere KMM-onderdelen, blijft in handen van de huidige directeur, Theo Doreleijers.

Kluis

OCLC bracht in 2005 het belang in Strata onder in zijn Europese hoofdvestiging in Leiden: OCLC Pica (inmiddels OCLC EMEA geheten). Een woordvoerder in Leiden zegt dat Strata niet meer tot de kerntaken van OCLC hoort en dat daarom tot verkoop is besloten. "OCLC automatiseert bibliotheken. Het conserveringswerk dat Strata uitvoert, is te specifiek voor ons. Het bedrijf werkt met tere materialen: het gaat bijvoorbeeld om een uniek, eeuwenoud boek dat voor digitalisering uit een kluis moet worden gehaald. Dat is niet echt ons werkterrein. Bovendien werkt Strata ook voor andere opdrachtgevers dan bibliotheken, zoals musea."

De zegsman geeft als voorbeeld een opdracht van Strata voor het Koninklijk Instituut van de Tropen om oude kaarten van Nederlands-Indië en Indonesië te digitaliseren en de coördinaten daarin te verbinden met Google Earth. Zo is de hedendaagse situatie in een gebied te vergelijken met die uit het verleden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2288264). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.