Managed hosting door True

Google nu ook grootste serverfabrikant?

 

Marktanalisten schuiven doorgaans de namen HP, IBM en Dell naar voren als grootste serverproducenten maar sinds kort duikt in dat rijtje ook Google op. Google heeft gigantische serverbehoeften en vult die zelf in.

Gartner berekende dat de verkoop op de servermarkt in 2006 gedomineerd werd door IBM (32%), HP (27%), Sun (10,8%) en Dell (10,3%), ver voor Fujitsu/Siemens (4,8%). In verkochte aantallen haalt HP (27,5%) het van Dell (21,7%) en IBM (15,7%), met op respectabele afstand Sun (4,5%) en Fujitsu/Siemens (3,1%).

Maar die cijfers vertellen maar een deel van de waarheid. Het gaat om statistieken over de verkoop en de levering (de zogenaamde 'shipments'). Vorig jaar al suggereerde Gartner-analist Martin Reynolds dat "Google net zo goed een infrastructuurleverancier is als een zoekmotor. (...) Het bedrijf bouwt een gigantische verwerkingscapaciteit uit, en" voegt hij eraan toe "Google is wellicht 's werelds vierde grootste serverfabrikant geworden na Dell, HP en IBM." Richard Brandt van Entrepreneur Watch ging ervan uit dat Google al doorstootte naar de tweede plaats wereldwijd. "It just doesn't sell them, but uses them all internally." Hij vroeg zich zelfs af of Google niet zijn eigen pc kon bouwen en daarmee Microsoft het vuur aan de schenen kon leggen.

Tussen 450.000 en 700.000
Vorig jaar was Google ook de vijfde grootste klant van chipbakker AMD en luidens sommige waarnemers zou de zoekreus zelfs overwegen zijn eigen halfgeleiders uit te dokteren. In januari van dit jaar maakte Intel evenwel bekend dat Google beslist had zijn processoren 'in grote hoeveelheden' aan te kopen en daarvoor op meer dan één leverancier een beroep te doen. Meer details werden evenwel niet vrijgegeven.

Richard Brandt raamt het serverpark van Google op 450.000 à 700.000 toestellen en leidt daaruit af dat de internetreus uitgegroeid is tot 's werelds grootste fabrikant en gebruiker van servers. Ook omdat de internationale serververkoop er in het eerste kwartaal van 2007 met 11 procent op achteruit gegaan is, althans volgens IDC.

Google zelf verklaart in dat eerste kwartaal 597 miljoen dollar veil te hebben gehad voor it-infrastructuur maar de Europese Google-woordvoerder wilde geen commentaar kwijt op de serverramingen. Ook in Baudour bij Bergen komt een datacenter, ook weer een investering van 250 miljoen dollar (zie ook Data News nr.16 van 30 april).

Vorige week beslisten Google en Intel de strijd aan te binden tegen de uitstoot van CO2 en het energieverbruik in it-systemen en -onderdelen terug te schroeven. Dat gebeurt via het 'Climate Savers Computing Initiative' waar ook andere grote spelers uit de it-branche zoals HP, Dell, IBM of Lenovo zich inmiddels achter geschaard hebben. In totaal moeten jaarlijks 54 miljoen ton minder broeikasgassen worden uitgestoten, een besparing op de energiekosten van 5,5 miljard dollar.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2026250). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.