Managed hosting door True

Linux plannen IBM steeds omvangrijker

 

GRONINGEN - Groot, groter, grootst. IBM denkt aan Linux en ogenschijnlijk aan weinig anders meer. Met de dag lijken de Linux-plannen van Big Blue serieuzer te worden.

Het begon met een vriendelijke hand op de schouder. Het werd een stevige omhelzing. En nu dreigt IBM Linux dood te gaan knuffelen. De toch al niet bescheiden Linux plannen van het IT-concern worden met de dag groter. De laatste stap: het werken aan het effectief op grote schaal clusteren van Linux configuraties. Scalability is een toverwoord dat in Silicon Valley vaak te horen is. Het is een terrein waarop Linux nog het een en ander te leren heeft. Ten einde dat doel te bereiken is IBM inmiddels flink aan het dokteren geslagen. Het bedrijf heeft een proef achter de rug met clustersoftware op het Linux-platform aan de Universiteit van New Mexico. De Los Lobos supercomputer, die zich in het High Performance Computing Center van deze universiteit bevindt, bestaat uit een cluster van 256 Netfinity PC servers; een op Intels 733 MHz IA-32 processor gebaseerd systeem dat uiteindelijk een verwerkingspiek moet kunnen bereiken van 375 gigaflops. Het resultaat dat IBM nastreeft zijn uitgebreidere en betrouwbaardere Linux server en mainframe applicaties, onder andere op het vlak van email en webhosting. Een initiatief dat met enthousiasme begroet wordt in de gemeenschap. "Projecten die het ons mogelijk zullen maken 100 miljoen mailboxen te onderhouden volgen we met warme interesse," aldus Greg Olson van Sendmail, een bedrijf dat gebruikt maakt van een IBM Linux mainframe en diverse Linux servers. IBM zegsmensen hinten al enige tijd op productaankondigingen op het vlak van Linux mainframe en server-toepassingen, waar het bedrijf de komende maanden mee naar buiten wil treden. Maar niet alleen IBM tracht het geesteskind van Linus Thorvalds te clusteren. Ook de ’open-source’-gemeenschap zelf is druk doende op dat vlak. De Linux 2.4 kern, die naar verwachting eind deze maand wordt vrijgegeven, zal zogeheten symmetric multiprocessing scalability bevatten tot een maximum van acht machines. Bescheidener dus, dan de plannen van IBM, maar ook al een behoorlijke stap naar schaalvergroting.   Auke Hulst  

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/12648). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.