Managed hosting door True

Amerikanen nemen belang in concurrent Asml

 

De Amerikaanse chipmachinefabrikant KLA-Tencor heeft een onbekend bedrag geïnvesteerd in het Delftse bedrijf Mapper Lithography.

Dit meldt Het Financieele Dagblad. Mapper streeft in 2005 naar een aandeel van 33 procent in de markt voor lithografiemachines, nu nog het speelveld van het Veldhovense Asml en het Japanse Nikon en Canon.   Volgens Mapper-directeur Boudewijn Baud heeft zijn bedrijf een gepatenteerde technologie in handen van de Delftse professor Pieter Kruit, waarmee kleinere onderdelen op een chip kunnen worden geplaatst vergeleken met de machines van Asml. Volgens Baud is de techniek van Mapper bovendien goedkoper. Tegenover het FD verklaart hij zijn machines in 2005 voor 15 miljoen dollar per stuk op de markt te kunnen brengen, terwijl die van Asml 35 miljoen dollar moeten gaan kosten.   KLA-Tencor is wereldwijd marktleider op het gebied van meetapparatuur voor de chipindustrie. Met het belang in Mapper wordt het bedrijf voor het eerst actief op de lithografiemarkt. Vorig jaar behaalde TLA een omzet van 1,6 miljard dollar.   Marten Dijkstra

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/8190). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.