Managed hosting door True

VNG klaagt over Microsoft en Novell

 

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft er bij het ministerie van BZK op aangedrongen open software te gebruiken, omdat Microsoft en Novell te duur zouden zijn.

In een brief aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en Economische Zaken beklaagt de belangenvereniging van gemeenten zich over de dominantie marktposities van de twee softwarebedrijven. "Door het (verplicht) opleggen van onderhoudscontracten, gebruiken softwareleveranciers hun marktmacht om substantieel hogere licentie-inkomsten te genereren", aldus de VNG. Eerder al klaagde de Netwerk Gebruikersgroep Nederland tegen de gewijzigde licentiestructuur van Microsoft, die overigens vandaag ingaat. Zij had een klacht ingediend bij de Nma, die zich overigens na een half jaar niet ontvankelijk verklaarde.   Novell gaat volgens de VNG nog een stapje verder dan Microsoft. Dit bedrijf dwingt, via de Upgrade Protectie, afnemers te betalen voor de laatste versie van zijn software. De VNG merkt weinig bereidheid bij de leveranciers om gunstiger voorwaarden af te spreken voor gemeenten.   "De afhankelijkheid van enkele leveranciers heeft tot gevolg dat er weinig tot geen alternatieven zijn, als de leveranciers besluiten hun leveringsvoorwaarden te wijzigen", meent de VNG. Zij dringt er dan ook op aan of bijvoorbeeld Linux en OpenOffice een alternatief kunnen vormen.   Teus Molenaar  

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/8082). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.