Managed hosting door True

Veel mis met bedrijvenclassificatie it-sector

 

De indeling van bedrijven in de sector it en digitale infrastructuur laat te wensen over. Ruud Alaerds, directeur van Partner Navigator (de database waarin alle in ict actieve bedrijven zijn samengebracht), spreekt van een rommelige classificatie en onoverzichtelijk geheel.

Instanties als CBS en de Kamer van Koophandel moeten gebruik maken van een indeling die aansluit bij de internationale bedrijvenclassificatie (SBI, SIC, NACE). Maar de techsector brengt die allerminst duidelijk naar voren. Alaerds zegt dit in een toelichting op het rapport 'It en digitale infrastructuur in Nederland' dat zijn bedrijf met Rabobank en Dutch Data Center Association samenstelde.

‘Weinig eenduidig en soms zelfs ronduit verkeerd is de indeling in de SBI-codes die aangeven wat voor activiteiten een bedrijf onderneemt. It-bedrijven zijn in meer dan een sector van de SBI-indeling terug te vinden. Vooral serviceproviders die diensten vanuit datacenters leveren, kom je op de raarste plaatsen tegen’, zegt Alaerds. Volgens hem kan dit deze sector die een belangrijke rol speelt in de digitalisering van andere sectoren, parten spelen. Hierdoor wordt het voor de overheid moeilijker deze sector, die voor de economie zo belangrijk is, in eerste instantie te herkennen en in tweede instantie, te stimuleren. Een heldere indeling van it en digitale infrastructuur die de activiteiten en diensten van deze bedrijven beter weerspiegelt, zou het beleid ten goede komen.

Zeer traag

Het probleem concentreert zich op de it. Sectoren als landbouw, industrie en bankwezen zijn wel goed waar te nemen binnen de bedrijfsclassificatie. Het huidige systeem waarmee internationaal gewerkt wordt, past zich zeer traag aan. Dit gebeurt eens in de twaalf à veertien jaar. Volgens Alaerds is deze periode zo lang dat je altijd achter de feiten aanloopt. De laatste grote aanpassing was in 2008. De volgende wordt verwacht voor 2025.

Organisaties zoals Dutch Data Center Association en Dutch Cloud Community proberen via de betrokken ministeries het CBS en daarmee de Kamers van Koophandel tot snellere correcties te bewegen. Voor tussenoplossingen zijn voorstellen ingediend. Maar het herzien en bijwerken van de classificatiestructuur blijven vooralsnog een kwestie van de lange adem. Veel schot zit er niet in, besluit Alaerds.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7563700). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.