Managed hosting door True

Keurmerk voor ict-dienstverleners in aantocht

 

Keurmerk

Minister Micky Adriaansens (EZK) stuurt aan op een keurmerk voor ict-dienstverleners die zich richten op het midden- en kleinbedrijf (mkb). Ze ziet daarin een grotere meerwaarde dan in een keurmerk gericht op het mkb zelf.

Dit blijkt uit een brief van de bewindsvrouw aan de Tweede Kamer. Adriaansens reageert hiermee op een vorig jaar november aangenomen motie van het VVD-kamerlid Queeny Rajkowski. Die vroeg om een eenduidig mkb-keurmerk om die groep bedrijven beter te ondersteunen bij hun cybersecurity-beleid. Betrokken brancheorganisaties zien weinig in dit voorstel van de Tweede Kamer. Ze voeren aan dat ‘dé mkb’er niet bestaat’. Bovendien zijn met name de kleinste bedrijven grotendeels afhankelijk van hun ict-dienstverlener als het gaat om het verhogen van hun cyberweerbaarheid.

Een keurmerk voor ict-dienstverleners heeft de voorkeur van de geraadpleegde brancheorganisaties. Zij onderstrepen dat een dergelijk keurmerk laagdrempelig, voor iedereen toegankelijk en betaalbaar dient te zijn. Het liefst wordt aansluiting gezocht bij bestaande initiatieven.

Adriaansens kiest daarom voor ondersteuning van het plan Kwaliteitspreventie van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Volgens haar sluit dit initiatief het meest aan op de wensen van de brancheorganisaties. Het CCV werkt daarbij actief samen met het Digital Trust Center (DTC) en het initiatief ‘Samen Digitaal Veilig’ van VNO-NCW/MKB-Nederland.

Het nieuwe keurmerk biedt kleinere bedrijven inzicht of de basismaatregelen van cybersecurity op orde zijn bij de dienstverlening van hun ict-aanbieder, zoals bij kantoorautomatisering. Daarnaast kan het keurmerk inzicht bieden of deze ict-dienstverlener gekwalificeerd is om bij te dragen aan de vormgeving van het eigen cybersecurity beleid. Omgekeerd biedt dit keurmerk ict-dienstverleners de kans zich kwalitatief te onderscheiden.

De minister wil het CCV nog vóór het einde van dit jaar hiervoor subsidie verstrekken. De ontwikkeling van het keurmerk zal vervolgens naar verwachting een doorlooptijd hebben van twee jaar.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7559268). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.