Managed hosting door True

ING ziet voortgaande consolidatie in it

 

Het aantal fusies en overnames in de Nederlandse it-dienstensector is de afgelopen zes jaar meer dan verdubbeld. ING Sectorbanking verwacht dat deze consolidatieslag de komende jaren doorgaat, zij het met enige vertraging door stijgende rentetarieven.

Investeerders steken graag hun geld in it-bedrijven vanwege de terugkerende omzet. Klanten sluiten immers vaak langdurige contracten met it-dienstverleners. De afgelopen jaren nam ook de optimale bedrijfsgrootte toe. Een veranderende klantvraag heeft de minimale schaal voor kleinere bedrijven vergroot. Grotere bedrijven werden gestimuleerd om een zogenaamde onestopshop te worden. Ten derde waren de rentetarieven laag. Maar naarmate de financieringsvoorwaarden strakker worden, zal de fusie- en overname-activiteit in de sector niet met dezelfde snelheid blijven groeien als de afgelopen jaren.

Volgens sector-banker Samantha Reilly blijft de sector aantrekkelijk voor investeerders. Het tekort aan getalenteerde it-arbeidskrachten is een drijfveer voor fusies en overnames. Zo kunnen bedrijven meer goede medewerkers aan boord krijgen. Het arbeidstekort vormt nog steeds de grootste uitdaging. Het aandeel Nederlandse it-dienstverleners dat zegt dat het tekort aan arbeidskrachten het grootste obstakel is voor groei, bedraagt momenteel 42 procent. Dit is licht gedaald ten opzichte van het hoogtepunt van 46 procent in het derde kwartaal van 2022, maar nog steeds erg hoog.

Scala aan diensten

Kwartaaloverzichten

Het beeld dat ING schetst komt overeen met de artikelen die Computable de afgelopen jaren heeft gepubliceerd over de Nederlandse ict-overnamemarkt. De redactie werkt daarbij samen met financieel adviesbureau CFI, gespecialiseerd in acquisities. Samen stellen ze kwartaaloverzichten op.

Klanten vragen een gevarieerder scala aan diensten van hun it-provider, zoals security en het beheer van it-infrastructuur. Met alleen digitale werkplekken beheren kom je er niet. De veranderende klantbehoefte betekent dat grote bedrijven actief zoeken naar overnamemogelijkheden om zo een onestopshop te worden voor hun klanten: een partner die klanten helpt met alles wat met it te maken heeft. Ook kleinere it-dienstverleners bewandelen deze weg.

Andere factoren die consolidatie versnellen, zijn de standaardisering van it-diensten en margedruk. De bredere beschikbaarheid van it-producten en de opmars van grote it-dienstverleners, zoals Microsoft, Amazon, Google en SAP, stimuleren spelers in het middensegment zich te diversifiëren. Daarom zijn velen zich ook gaan richten op gebieden zoals cyberbeveiliging en off-premises datacenters. Dit stimuleert overnames verder, aldus ING.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7518850). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij ING

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.