Managed hosting door True

FNV: cao ICK 2023 gemiste kans

 

splitsing

De FNV blijkt zich vorige maand te hebben teruggetrokken uit de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de informatie-, communicatie- en kantoortechnologiebranche (ICK-cao). NLdigital Werkgeversvereniging kwam wel een nieuwe overeenkomst voor 2023 overeen met de vakbonden CNV Vakmensen en De Unie.

De overeenkomst met de duur van een jaar gaat met terugwerkende kracht per 1 januari 2023 in en kent een loonsverhoging van zes procent. Veel te weinig vindt de FNV. 'Een modaal inkomen heeft te maken met een inflatie van tien tot twaalf procent. Dit voorstel hebben wij dan ook niet aan de leden voorgelegd', licht bestuurder Ger Klinkenberg van de vakbond toe.

Vorig jaar ging de FNV samen met de collega-vakbonden de barricades op om te protesteren tegen het toenmalige loonsverhoging-bod van NLdigital Werkgeversvereniging. Na een aangeboden petitie, ondertekend door ruim zeshonderd medewerkers in de ick, vonden de werkgevers- en werknemersorganisaties elkaar en kwam de cao ICK 2022 tot stand. Die actiebereidheid miste Klinkenberg dit jaar onder ick-medewerkers en de eigen leden. 'Voor de tweede keer een protestactie organiseren leek me dan ook niet zinvol. Overigens zitten wij nog wel om tafel om te praten over de pensioenregelingen.'

Instromen jongeren

In de nieuwe cao ICK 2023 zijn verder nog afspraken opgenomen over onder meer het nadenken over duurzame inzetbaarheid van werknemers en het terugbrengen van de niet als werktijd aangemerkte reistijd van 45 naar 30 minuten. Ook is als aanbeveling in de cao het generatiepact opgenomen. Werkgever en werknemer kunnen op vrijwillige basis en met wederzijdse goedkeuring gebruik maken van dit pact. Het stelt oudere werknemers in staat om minder uren te werken, waarbij een deel van het salaris en de pensioenopbouw behouden blijft. De ruimte die vrijkomt binnen de organisatie, zorgt ervoor dat jongeren kunnen instromen.

De cao ICK is bedoeld voor bedrijven uit de hardwaresector. Het merendeel van de leden van de NLdigital Werkgeversvereniging valt er onder; denk aan grote bedrijven als Ericsson, Ricoh, Canon, Xerox en HP. Maar ook diverse kleinere bedrijven en zogeheten volgers hanteren de cao ICK: dat zijn bedrijven die de overeenkomst wel overnemen maar niet rechtstreeks meepraten aan de onderhandelingstafel.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7511805). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures ICT-branche

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.