Zoek nieuwe vijvers om ict-arbeidskrachten te vinden. De ING Bank roept in zijn sector-update bedrijven die om ict-ers verlegen zitten, de wervingspool uit te breiden naar niet-technische werknemers.
Inmiddels zijn er al meerdere succesvolle initiatieven die laten zien dat het kan, aldus ING in haar laatste update voor de ict-sector. Het tekort aan it-personeel is structureel en niet cyclisch. Een uitmuntend personeelsbeleid is inmiddels een hygiëne-factor en weinig onderscheidend meer. Bedrijven moeten daarom opnieuw nadenken over hoe ze het invullen van vacatures aanpakken. Wegkapen bij de concurrent biedt geen soelaas, stelt de bank.
Ook de inflatie baart de bank zorgen. Bedrijven zien de bedrijfskosten stijgen. De aanhoudende zeer krappe ict-arbeidsmarkt, zet it-bedrijven onder druk om hun personeel volledig of grotendeels te compenseren voor het gestegen prijsniveau. Ook hogere energieprijzen en inkoopprijzen raken it-ondernemers. Ondernemers proberen deze kosten zoveel mogelijk door te berekenen. Dankzij de blijvende grote vraag naar ict lukt dit aardig. Veel afnemers zetten in op technologie en robotisering om de leveringsketen en beschikbare middelen beter te beheren. Daarnaast is het ook belangrijk om de productiviteit te verbeteren, efficiëntie-slagen te realiseren en medewerkers te ontlasten.
Aan de andere kant optimaliseren bedrijven de investeringen die ze tijdens de pandemie deden. Zo kijken ze kritisch naar benodigde en afgenomen capaciteit of goedkopere alternatieven, zoals het terughalen uit de publieke cloud naar de private cloud en zelfs on-premises, aldus ING zijn Sector Update ICT.
Lees ook