Managed hosting door True

Nieuwe eigenaren voor Joh. Enschedé, Ciphix en Eclipse

 

We beginnen deze rubriek met een koninklijke overname. Amerikanen krijgen het voor het zeggen bij een van de oudste Nederlandse 'techbedrijven'. Authentix (authenticatie- en informatiediensten) uit Texas neemt Koninklijke Joh. Enschedé over, vooral vanwege de security-oplossingen die het drukwerk van dit in 1703 opgerichte bedrijf beschermen. Verder hebben investeerders hun oog laten vallen op Ciphix en Eclipse.

Hoogbeveiligde druktechnologieën waarbij print wordt gelinkt aan een digitale omgeving, zijn de specialiteit van het bedrijf uit Haarlem. Royal Joh. Enschedé levert in aanvulling op de innovatieve bankbiljetten en postzegels allerlei oplossingen voor financiële transacties, paspoorten, certificaten, visa, diploma's en merkbescherming.

Onder leiding van ceo Gelmer Leibbrandt waagde het eeuwenoude bedrijf zich ook in  de wereld van nft's en blockchain. Authentix neemt de aandelen Joh. Enschedé over van investeringsmaatschappij Nimbus, die sinds 2014 meerderheidsaandeelhouder was. Koninklijke Joh. Enschedé blijft een op zichzelf staande operationele entiteit die haar respectievelijke merken behoudt en integreert binnen de Authentix-bedrijvengroep. De drukwerkbeveiliger uit Haarlem verwacht onder de vleugels van Authentix verder te kunnen groeien. De Amerikanen hebben een veel groter verkoopplatform.

Ciphix

Investeerder Mentha Capital neemt Ciphix over, een Rotterdamse ontwikkelaar van software-robots. Financieel adviesbureau CFI kondigt de deal vandaag aan. Het in 2017 opgerichte bedrijf automatiseert meer complexe taken die zich vaak herhalen en  voorheen door mensen werden gedaan. Daarbij worden rpa (robotic process automation), kunstmatige intelligentie, process mining, low code en iPaaS ingezet.

De beide oprichters Mathijs Gast en Marcus Groeneveld hadden de dagelijkse leiding al gaandeweg overgedragen aan het huidige managementteam onder leiding van Koen Mallee en Marijn van de Poel. Ze zochten een sterke partner voor Ciphix om het bedrijf verder uit te bouwen. Met steun van Mentha kan de kennisbasis verder worden uitgebreid. Ook staan overnames op het programma. De organisatie die nu zestig mensen telt, wordt verder opgeschaald. Verder bestaat het voornemen aanpalende technologie op te nemen teneinde een full-service aanbod van hyperautomatisering te realiseren. 

Ciphix wil in Europa tot de leiders op dit gebied gaan behoren. Marel, ASR, Vattenfall en ANWB behoren tot de klanten. CFI begeleidde Ciphix bij het vinden van de juiste partner. Mentha richt zich vooral op it. Onlangs investeerden de Amsterdammers in Rapid Circle, Computest, Aiden, Amsterdam Data Collective en  Bright River.

Eclipse

Novidam Capital Partners neemt it-dienstverlener Eclipse Group uit Den Bosch over. De service provider biedt diensten aan rondom klantcommunicatiebeheer. Alle klantcommunicatie wordt daarbij geïntegreerd in een platform. Eclipse claimt kostenbesparingen omdat dure legacy systemen en point solutions overbodig worden.

KLM, De Nederlandse Bank, Aegon en meerdere overheidsinstellingen en nutsbedrijven behoren tot de klanten. Een deel van het huidige management wordt mede eigenaar. Novidam en Eclipse willen verder groeien en de stap naar Amerika maken. Stijn Giesberts is aangesteld als de nieuwe ceo. Mede-oprichter Gijs Le Blanc wordt cto.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7495501). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.