Managed hosting door True

Nederlandse investeerders stappen in LioniX

 

LioniX International, de Twentse leverancier van fotonische chips en micro-elektromechanische systemen, komt voor een kwart in Nederlandse handen. De Zuid-Koreaanse eigenaar Magic Micro heeft een deel van zijn aandelen voor 3,5 miljoen euro afgestoten.

Een consortium onder leiding staat van Invest-NL en de Amstelveense investeerder Forward.One steekt geld in de groei van LioniX uit Enschede. Deze groep van vijf investeerders willen het Nederlandse Deep Tech-ecosysteem verder te versterken, met ChipTech Twente in het bijzonder. De Zuid-Koreaanse eigenaren hielden de voet op de rem waardoor LioniX minder snel kon expanderen.

Het is de Nederlandse overheid er veel aan gelegen om de eigen fotonica-sector tot wasdom te brengen. Ook wil Den Haag een vinger in de pap houden. In juni 2020 kreeg Smart Photonics, een ‘foundry’ van geïntegreerde fotonica-chips, van het kabinet een lening van twintig miljoen euro. De toenmalige staatssecretaris Mona Keijzer wilde daarmee voorkomen dat het bedrijf uit Eindhoven door een Chinese partij werd overgenomen.

Cruciaal

LioniX heeft een geïntegreerd fotonica-technologieplatform (TriPleX) ontwikkeld dat de ontwikkeling van allerlei toepassingen mogelijk maakt. Deze lopen uiteen van augmented reality/virtual reality, (bio)sensing en telecom tot fotonische quantum computing. Deze geavanceerde oplossingen zijn van cruciaal belang voor innovaties in de gezondheidszorg, lucht- en ruimtevaart, defensie en telecommunicatie.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7456803). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.