Managed hosting door True

Frankrijk krijgt grote chipfabriek

GlobalFoundries en het Frans-Italiaanse STMicroelectronics zijn bouwers

 

Het Amerikaanse GlobalFoundries en het Frans-Italiaanse STMicroelectronics willen voor bijna zes miljard dollar in Frankrijk een grote chipfabriek neerzetten. Daar komt royale steun van de regering in Parijs aan te pas. Doel is om meer controle over de wereldwijde bevoorradingsketen te krijgen.

De investering past in het streven van de EU om voor hightech minder afhankelijk van Azië te zijn. In 2030 wil de EU weer een aandeel van twintig procent hebben op de wereldmarkt voor halfgeleiders.

De fabriek in Crolles nabij Grenoble wordt een joint venture van STMicroelectronics en GlobalFoundries,  eigendom van een investeringsmaatschappij uit de Verenigde Arabische Emiraten. ST heeft al een 300-mm-productievestiging in Crolles waar dus nu een tweede fabriek komt te staan.

Beide bedrijven maken er geen geheim van dat ze in Parijs flink wat subsidiegeld hebben kunnen lospeuteren. Er is Frankrijk veel aangelegen de bevoorradingsketens veilig te stellen. De nieuwe fabriek die in 2026 opengaat, gaat vooral de auto-industrie bedienen. Andere klanten komen uit de communicatiesector, iot en overige industrie. De investering moet meer dan duizend nieuwe banen opleveren.

Als de fabriek op volle toeren draait, kan de productie oplopen tot 620,000 wafers van 300-mm-wafer per jaar. 42 procent gaat naar ST en 58 procent komt voor rekening van GlobalFoundries. ST zet zijn eerder aangekondigde plannen voor de bouw van een soortgelijke chipfabriek in de buurt van Milaan onverminderd door.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7383358). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.