Managed hosting door True

Zakelijke telecommarkt stabiliseert zich

 

Er lijkt een einde gekomen aan de dalende omzet uit zakelijke telecomdiensten. Over 2021 bedroeg de omzet in deze markt bijna 2,4 miljard euro, vrijwel hetzelfde als een jaar eerder. In de jaren tot 2020 nam de omzet telkens af en sindsdien stabiliseert deze. Dat concludeert Telecompaper na analyse van de marktcijfers.

De zakelijke telecommarkt is goed voor ongeveer een kwart van de totale telecommarkt, die verder wordt gedomineerd door de verkoop aan consumenten. Gezamenlijk bedroeg de totale omzet over 2021 volgens de marktvorsers 9,79 miljard euro. Dat is honderd miljoen of ruim een procent meer dan een jaar eerder. Bij deze cijfers zijn de inkomsten uit zakelijke it-diensten, zoals security, datacenters, contactcenters en webhosting niet meegenomen. De inkomsten uit wholesale, iot-diensten en de verkoop van handsets tellen evenmin mee.

Roaming

Vooral in de zakelijke telecommarkt daalde de omzet tot 2020. Dit is voor een deel te wijten aan het wegvallen van hoge roamingtarieven sinds juli 2017 en aan de doorbraak van internettelefonie. Nieuwe technologie zoals 5G en iot biedt op termijn weer kansen voor de sector.

De omzet uit mobiel is goed voor ruim een derde van de totale omzet. Dit segment liet in 2021 een bescheiden omzetgroei van vijftig miljoen euro zien, na een daling in de jaren daarvoor. De grootste omzetgroei genereren de marktpartijen met hun aanbod aan breedbandinternet, aldus de onderzoeker. Deze markt groeide de afgelopen twee jaar ruim vier procentpunten en is nu goed voor bijna 2,9 miljard euro omzet. VodafoneZiggo behaalt daarmee de meeste omzet, gevolgd door KPN en T-Mobile.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7344994). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.