Managed hosting door True

Recordjaar voor investeringen in startups

Totale waarde voor het eerst boven de miljard euro, terwijl aantal investeringen afnam

 

Investering dollar groei

Voor het eerst in de geschiedenis is afgelopen jaar meer dan een miljard euro geïnvesteerd in Nederlandse startups. Volgens onderzoekers van KPMG ontvingen de jonge bedrijven in 2020 bij elkaar bijna 1,4 miljard euro. Een jaar eerder was dit nog 950 miljoen, wat destijds hoger dan ooit was.

De totale waarde van investeringen in Nederlandse startups is tussen 2017 en nu ruim verdubbeld: van 630 miljoen naar bijna 1,4 miljard euro. Tegelijkertijd nam het aantal transacties af. Vorig jaar registreerden de onderzoekers 238 investeringstransacties, 64 minder dan in 2019 en 28 minder dan in 2017.

In het laatste kwartaal sprong de investering van MessageBird eruit, vertelt de woordvoerder van KPMG. Met een investering van tweehonderd miljoen dollar neemt het Amsterdamse bedrijf de achtste plek in van grootste Europese investeringen van dat kwartaal. 

Wereldwijd

Wereldwijd groeide de totale waarde van investeringen in startups van ruim 230 miljard euro in 2019 naar 247 miljard euro in 2020. In die periode daalde het aantal transacties vijftien procent, naar ruim 24 duizend. Ruim de helft van alle investeringen vond vorig jaar plaats in de Verenigde Staten.

Jonge ondernemingen hadden het afgelopen jaar te maken met tal van onzekerheden, aldus Karina Kuperus van KPMG’s adviesgroep Emerging Giants. Ze noemt de gevolgen van de coronapandemie, de Amerikaanse presidentsverkiezingen, de brexit-onderhandelingen en de spanningen tussen de VS en China. ‘Toch bleven startups vorig jaar goed zichtbaar op de radar van investeerders.’

Kansen

Totale waarde van investeringen in Nederlandse startups neemt toe, het aantal investeringen neemt af. Bron: KPMG Venture Pulse 2021, bewerking door Computable

'Dit soort grote uitdagingen brengt in het algemeen veel nieuwe kansen met zich mee', meldt Kuperus. 'Dat geldt vooral voor de technologie. Investeerders richtten hun pijlen met name op door technologie gedreven oplossingen, op startups die goed in staat zijn te helpen snel te reageren op de veranderende behoeften van personeel en klanten.'

Volgens de onderzoekers is er veel ongebruikt geld beschikbaar bij investeerders, waardoor de concurrentie groot is. Kuperus: 'Investeerders staan in de rij om de beste transactie te kunnen doen. Ook dit zorgt ervoor dat de belangstelling vooral uitgaat naar ‘late stage’ startups met een bewezen bedrijfsmodel. In een aantal sectoren, waaronder fintech, bezorging en logistiek en onderwijstechnologie, leidde dit tot steeds hogere waarderingen.' Naast deze sectoren zijn ook startups in de gezondheidszorg en de biotechnologie in trek bij investeerders, aldus het rapport.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7126213). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.