Managed hosting door True

Chipbakker TSMC profiteert van Intel-problemen

Analisten zien TSMC als kandidaat om Intels 7-nanometer chips te produceren

 

processors

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), ‘s werelds grootste ‘pure’ chipbakker, zag maandag in één klap zijn beurswaarde met 34 miljard dollar stijgen, nu Intel problemen heeft. De concurrent kondigde onlangs aan opnieuw vertraging te hebben bij de productie van zijn chips van de volgende generatie.

Intels problemen bij de productie van zogenoemde 7-nanometer transistors zijn nog steeds niet overwonnen. De fabrikant heeft nog zeker een halfjaar nodig om de productie op te starten. Daarmee loopt de achterstand op de eigen planning op tot een jaar. In arren moede gaat Intel nu extra chips maken met verbindingen van 10 nanometer.

Concurrenten als AMD kunnen de veel kleinere 7-nanometer chips al geruime tijd maken. AMD wint hierdoor marktaandeel bij chips voor laptops.

Uitbesteding

Een andere verrassing is het feit dat Intel serieus overweegt om een groot deel van de productie van chipcomponenten uit te besteden. Tot voor kort was een dergelijke gedachte ondenkbaar voor ‘s werelds grootste halfgeleiderfabrikant.

Vijftig jaar lang ontwierp en produceerde Intel zijn chips in eigen huis. Nog niet lang geleden wilde Intel zelfs processors voor derden gaan maken. CEO Bob Swan is van die gedachte teruggekomen. Hij denkt Intel flexibeler te maken door een groot deel van de productie uit te besteden. Als dit plan wordt doorgezet, betekent dat een aardverschuiving voor de chipindustrie.

TSMC, die geen eigen chips ontwerpt maar wel succesvol is met het bakken ervan, zou ervan kunnen profiteren. Intel noemde overigens geen namen van fabrikanten die zijn chips kunnen vervaardigen. Maar analisten zien in TSMC een belangrijke kandidaat. Het aandeel van de Taiwanese fabrikant bereikte maandag het hoogtepunt aller tijden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7025307). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.