Managed hosting door True

Ict-sector beleeft ‘aardig’ eerste kwartaal

Vooral it-dienstverleners merkten nog weinig van coronacrisis

 

Stijging

De ict-sector ondervond in de eerste drie maanden van 2020 weinig hinder van de coronacrisis. Hoewel het land vanaf half maart gedeeltelijk in lockdown ging, groeide de omzet in de sector ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral it-dienstverleners boekten in het eerste kwartaal nog een aardige groei. Volgens het CBS nam hun omzet toe met gemiddeld 3,1 procent. De groei is wel minder dan de afgelopen acht kwartalen. Zo nam de omzet in het eerste kwartaal van 2019 nog toe met zeven procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018.

Het CBS splitst de ict-sector in drie secties: it-dienstverleners, it-producenten en telecommunicatie. De producenten zagen hun omzet in het eerste kwartaal 1,7 procent toenemen. Bij bedrijven in de telecommunicatie groeide de omzet 0,8 procent, na een krimp in drie van de vier kwartalen van 2019.

Zakelijke dienstverlening

Met een gemiddeld omzetcijfer van 3,1 procent groeiden de it-dienstverleners het afgelopen kwartaal sneller dan andere sectoren binnen de zakelijke dienstverlening, zoals reis- en uitzendbureaus. Gemiddeld groeide de omzet binnen de zakelijke dienstverlening met twee procent, veruit het laagste groeicijfer van de afgelopen jaren. In het derde kwartaal van 2015 groeide de omzet in de sector nog met een kleine tien procent.

Het CBS registreert over het eerste kwartaal van 2020 een dalend ondernemersvertrouwen in de zakelijke dienstverlening. Statistici spreken zelfs van een dieptepunt. Of dit het dieptepunt is, moet nog blijken.

Vrees

Afgelopen april sprak belangenvereniging NLdigital de vrees uit over de gevolgen van de coronacrisis voor de sector. De vraag naar ict-producten en -diensten nam volgens haar de komende maanden af, waardoor Nederlandse techbedrijven op termijn steun vanuit de overheid nodig hebben. 

Volgens de vereniging zagen destijds vier van elke vijf ict-bedrijven dat klanten opdrachten uitstellen, annuleren of betalingen opschorten vanwege de coronacrisis. Ruim zeventig procent verwachtte de komende maanden inkomsten mis te lopen, doordat nieuwe opdrachten uitblijven en huidige klanten in financiële problemen komen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6937218). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.