De vraag naar ict-producten en -diensten neemt de komende maanden af, waardoor Nederlandse techbedrijven op termijn steun vanuit de overheid nodig hebben. Dat blijkt uit een rondgang door belangenvereniging NLdigital.
Vier van elke vijf ict-bedrijven zien dat klanten opdrachten uitstellen, annuleren of betalingen opschorten vanwege de coronacrisis. Ruim zeventig procent verwacht de komende maanden inkomsten mis te lopen, doordat nieuwe opdrachten uitblijven en huidige klanten in financiële problemen komen.
Andere bedrijven zagen hun business juist flink toenemen, bijvoorbeeld doordat ze thuiswerkplekken inrichten of andere remote-diensten aanbieden. Voor hen is de afgelopen tijd de vraag naar ict-producten nog wel toegenomen, maar dit is van tijdelijke aard, duidt directeur Lotte de Bruijn van NLdigital. ‘Door de economische impact van de coronacrisis zal ook in onze sector de vraag afnemen.’
Overheidssteun
Een ruime meerderheid van de techbedrijven verwacht op termijn overheidssteun nodig te hebben om ontslagen en faillissement af te wenden. Twee derde van de ondernemingen denkt daarbij aan hulp om de salarissen door te betalen. Bijna zestig procent ziet de oplossing in belastinguitstel en ruim een derde zou zijn gebaat bij snelle tenders of publieke projecten. Sommige ict-bedrijven klagen dat overheidsopdrachten zijn gestopt of onderhands worden gegund.
Ook ict-ondernemingen hebben te maken met de overheidsmaatregelen ter beperking van de verspreiding van het coronavirus. Zo mogen medewerkers vaak niet meer bij klanten op locatie werken. Bijna alle bedrijven hebben thuiswerkmogelijkheden geregeld. Uit de inventarisatie blijkt dat veel ict-bedrijven verwachten dat de overheidsmaatregelen niet lang gelden. Rond de tien procent denkt hiervan over drie maanden nog last te hebben.
Continuïteit
Op dit moment is de continuïteit van de dienstverlening bij de meeste ondernemingen in de sector niet in gevaar. Bedrijven hebben ‘nauwelijks last van uitval van personeel door ziekte of vanwege mantelzorg’, aldus de belangenorganisatie. Ze schatten in dat minimaal zes op elke tien werknemers nodig is om klanten en cruciale processen overeind te houden in het geval van meer uitval of strengere maatregelen.
Lees ook