Managed hosting door True

Onzekerheid leidt tot matige jaarcijfers Randstad

In Nederland daalde brutowinst en omzet 4 procent; Duitsland is zorgenkind

 

Uitzendbedrijf Randstad heeft een pittig jaar achter de rug. Wereldwijd daalde de nettowinst over 2019 14 procent en nam de omzet af met 2 procent. Vooral in Duitsland rapporteert het concern matige cijfers, maar ook in Nederland en België gaat het minder goed dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde jaarcijfers.

Over 2019 boekt Randstad een nettowinst van 606 miljoen euro, waar een jaar eerder nog 708 miljoen in de boeken stond. De winst staat onder druk door integratiekosten en eenmalige kosten, zoals voor investeringen in it en digitale diensten. De omzet daalt 2 procent tot bijna 23,7 miljard euro ten opzichte van het jaar ervoor. Dit wijt het Diemense bedrijf voornamelijk aan macro-economische en politieke onzekerheden in Noord-Europa.

Randstad haalt ongeveer 14 procent van zijn omzet en 16 procent van zijn brutowinst (ebita) uit Nederland. Hier daalt zowel de brutowinst als de omzet 4 procent ten opzichte van 2018. De winst komt er uit op 192 miljoen euro bij een omzet van ruim 3,3 miljard euro. Volgens het bedrijf heeft de omzetdaling te maken met de afgenomen vraag onder zijn industriële opdrachtgevers. De omzet van de in Nederland gecombineerde activiteiten van uitzendwerk en detachering krimpen, terwijl die van werving en selectie licht toeneemt.

Zorgenkind

Duitsland is het zorgenkindje van Randstad. Het uitzendconcern halveert er over 2019 bijna zijn brutowinst (ebita) tot 53 miljoen euro, terwijl de omzet 14 procent achterblijft bij het niveau van 2018 (amper 2,1 in plaats van 2,4 miljard euro). Als oorzaak van de terugval wijst het bedrijf op de veranderde wetgeving en uitdagende macro-economische omstandigheden. Duitsland is een van de grootste markten van Randstad, na Noord-Amerika, Frankrijk en Nederland. 

In België en Luxemburg daalt de omzet 3 procent, terwijl de winst 6 procent afneemt.

Er zijn ook regio's waar de zaken opvallend goed gaan. Zo ziet Randstad in Frankrijk een brutowinstgroei van 9 procent bij een omzet die een procent afneemt ten opzichte van 2018. In de categorie Rest of World, waarin vooral landen buiten Europa en Noord-Amerika worden geschaard, boekt het bedrijf 6 procent meer brutowinst en 9 procent meer omzet.

Het is de vraag of het concern zijn omzet en winst in 2020 kan verbeteren. Afgelopen januari lag de omzet 3 tot 4 procent lager dan een jaar geleden.

Activiteiten

De activiteiten van Randstad zijn ingedeeld in Staffing (uitzendwerk), Inhouse Services (detachering), Professionals (werving en selectie) en Global Business (overige diensten zoals outsourcing, outplacement, payrolling en online-vacatureplaatsing). Het onderdeel Professionals bestaat uit de activiteiten van werving- en selectiedochterbedrijf Yacht.

Bij bovengenoemde brutowinstcijfers (ebita) (operationeel resultaat) houdt men geen rekening met rentes, belastingen en afschrijving op leningen en goodwill, maar wel met afschrijving op activa. Indien deze laatste soort afschrijvingen evenmin was meegerekend, zou sprake zijn van ebitda-resultaat. Deze maatstaf wordt meestal gebruikt. Na aftrek van rentes, belastingen en afschrijvingen blijft de nettowinst of het nettobedrijfsresultaat over.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6876797). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.