Managed hosting door True

Minister wil data-uitwisseling zorg verplichten

Leveranciersafhankelijkheid moet plaatsmaken voor andere aanbieders

 

Falende ict-systemen en het onvoldoende aanpassen van zorgprocessen, zorgen ervoor dat de invoering van e-health te traag gaat. Dit terwijl het merendeel van de professionals meer wil doen met e-health in de zorg. Data-uitwisseling is hiervoor cruciaal en daarom wil minister Bruins van Medische Zorg en Sport eind 2020 met een wetsvoorstel komen om dit juridisch te kaderen en elektronische gegevensuitwisseling verplicht te stellen.

Dit stelt Bruins in een Kamerbrief naar aanleiding van de e-healthmonitor 2019 van Nictiz/Nivel.

De minister benadrukt dat een ‘slecht functionerende ict-infrastructuur een belangrijke drempel vormt om ook met e-health te (blijven) werken.’ Omgekeerd zal een vloeiende informatie-uitwisseling over domeinen heen een belangrijke stimulans zijn voor e-health en zal het voorkomen van dubbele invoer en uitvraag het werkplezier aanzienlijk verhogen en frustratie bij patiënten wegnemen, aldus de minister. Op dit moment wordt er daarom hard gewerkt aan ‘de juiste informatie op het juiste moment op de juiste plek’, volgens Bruins een noodzakelijke randvoorwaarde voor zinvolle toepassing van e-health. Hier wordt volgens hem sectorbreed en vanuit het ministerie hard aan gewerkt.


Randvoorwaarde

"Elektronische gegevensuitwisseling is randvoorwaardelijk voor goede zorg"

‘Elektronische gegevensuitwisseling is randvoorwaardelijk voor goede zorg’, zo stelt hij. ‘Ik wil door middel van wetgeving bereiken dat informatie niet meer via fax, papier of dvd moet worden gedeeld, dat ongeacht bij welke zorgverlener de patiënt is, hij of zij haar verhaal maar één keer hoeft te vertellen, zorgprofessionals geen informatie meer hoeven over te typen en vermijdbare fouten als gevolg van gebrekkige informatie-uitwisseling worden voorkomen.’

Doel is om eind 2020 met een wetsvoorstel hiervoor te komen. Bruins benadrukt dat hij met zijn wetgeving om elektronische gegevensuitwisseling verplicht te stellen, ook de technische standaarden vast wil stellen waarlangs uitwisseling moet verlopen. Hij wil zorgen voor ‘eenduidige stekkers van systemen zodat de systemen ook technisch op elkaar kunnen aansluiten onafhankelijk van leverancier’. Daarmee maakt hij ruimte voor andere aanbieders van ict-systemen in de zorg.

Medici enthousiast over e-health, animo onder patiënten minder

De monitor laat zien dat er vooral onder professionals veel enthousiasme is als het gaat om slimme zorg. Bij medisch specialisten is 61 procent enthousiast, bij huisartsen is dat 59 procent en bij verpleegkundigen 75 procent.

Onder patiënten is het enthousiasme lager, bij deze groep is maar een derde bereid om e-health te verwelkomen. Verder blijkt dat het aanbod in online-dienstverlening (nog) te wensen overlaat. Het aanbod in de ziekenhuissector is het afgelopen jaar toegenomen van 38 naar 56 procent. De huisartsenzorg loopt verder achter: van 24 naar 39 procent.

Als het gaat om het uitvoeren van zelfmetingen, dan geeft bijna veertig procent van de chronisch zieken aan dat zij deze niet wil uitvoeren. Precies veertig procent voert deze metingen wel uit.

De onderzoekers constateren een daling van het gebruik van beeldbellen: van 21 naar veertien procent in de ziekenhuiszorg en van 23 naar vijftien procent in de ouderenzorg. De onderzoekers geven wel aan dat er inmiddels andere vormen van contact via een beeldscherm op afstand (zoals bijvoorbeeld app contact) hun intrede hebben gedaan in de ziekenhuiszorg. In de ouderenzorg wordt het gebruik van beeldbellen als te omslachtig ervaren. Toezichthoudende technieken (domotica) worden tot slot daar wel als een zinvolle toepassing gezien (84 procent in de ouderenzorg). Ook in de ziekenhuiszorg worden deze meer toegepast (58 procent).
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6831290). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures ICT-branche

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.