Managed hosting door True

Experts onderzoeken strikte softwaredefinitie WBSO

Uitkomsten worden bekendgemaakt op Prinsjesdag

 

Subsidie

Het kabinet gaat enkele onafhankelijke experts vragen om te onderzoeken of de definitie van ‘technisch nieuwe programmatuur’ binnen de innovatieregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) niet te strikt is. De uitkomsten worden met Prinsjesdag gepresenteerd.

Dit stelt staatssecretaris Mona Keijzer in een Kamerbrief naar aanleiding van onderzoek van Dialogic naar de WBSO-regeling.

Discussie programmatuurontwikkeling

"Keijzer wil aan blijvende discussie rond programmatuur binnen WBSO een einde maken"

‘De WBSO is gericht op het stimuleren van de ontwikkeling van technisch nieuwe programmatuur. Daarmee komt per definitie niet elk project waarin nieuwe programmatuur wordt gerealiseerd in aanmerking. Immers, activiteiten in projecten die enkel gericht zijn op bijvoorbeeld architectuurontwerp, configuratie, het inrichten en bouwen van systemen met behulp van (lowcoding) platformen van derden, komen niet in aanmerking. Bij deze projecten staan veelal de knelpunten centraal op het gebied van de gewenste functionaliteit in plaats van de technische knelpunten en daaruit voortvloeiende technisch nieuwe werkingsprincipes’, aldus Keijzer in haar brief.

Om aan de ‘blijvende discussie met het veld of de definitie van programmatuur in de WBSO niet te strikt is en welke activiteiten als ontwikkeling van technisch nieuwe programmatuur in aanmerking zouden moeten komen’ een einde te maken, is de staatssecretaris voornemens enkele onafhankelijke experts te vragen om deze definitie te beoordelen en zo nodig aanbevelingen te doen. Uitgangspunt is volgens Keijzer dat de WBSO gericht blijft op de ontwikkeling van technisch nieuwe programmatuur en dat bedrijven zelf programmeertechnische knelpunten oplossen. De minister hoopt de uitkomsten op Prinsjesdag te presenteren.

Definitie al langer pijnpunt

Grootste pijnpunt in de WBSO-voorwaarden is al jaren de definitie van softwareontwikkeling. Per 2016 werd deze aangescherpt. Alleen nieuwe programmatuur die is vastgelegd in een formele programmeertaal, valt nog onder de regeling. Tot schrik van ict-ondernemers kwamen ontwerp, beschrijving van architectuur en instructies in een natuurlijke taal niet meer in aanmerking. Uitsluitend het programmeren en testen van de code door een programmeur werden nog als technische vernieuwing geïnterpreteerd.

Vorig jaar sprak Sander Wolfensberger, partner bij subsidieadviesbureau SUBtracers, zich uit over deze regeling en zei hij het te betreuren dat echte innovatie, namelijk het hele proces van het bedenken van algoritmes tot en met het uitdenken van hoe software precies moet werken, daarmee strikt genomen buiten de innovatieregeling valt.

Cijfers WSBO

In 2017 maakten ruim 21.000 bedrijven gebruik van de WBSO en werden er ruim 35.000 aanvragen toegekend. Maar liefst 97 procent van de gebruikers behoort tot het mkb en 37 procent van het budget gaat naar het grootbedrijf. Zo’n zestig procent van de toegekende S&O-uren (Speur- en Ontwikkelingswerk) gaat naar de technologiegebieden computer- en informatiewetenschappen, mechanische techniek en elektrotechniek. Een ruime meerderheid van de WBSO-gebruikers (85 procent) vindt dat de WBSO goed aansluit bij de manier waarop zij r&d uitvoeren.

Subsidieverstrekker RVO voert de WBSO-regeling uit. De uitvoeringskosten bedroegen ruim 18 miljoen euro in 2017, ongeveer 1,5 procent van het totale budget. Een meerderheid van de WBSO-gebruikers is tevreden over de uitvoering door RVO en beoordeelt deze met een 7,3.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6648914). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Vacatures ICT-branche

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.