Managed hosting door True

Geheugenchips stuwden wereldwijde chipmarkt

 

Chip

De wereldwijde chipmarkt was in 2018 goed voor een omzet van 476,7 miljard dollar. Dat is bijna 13,5 procent meer dan in 2017, zo becijferde het marktonderzoeksbureau Gartner. Vooral geheugenchips stuwden de markt, zij zijn nu goed voor bijna 35 procent van de totale omzet op de chipmarkt.

In 2017 maakten geheugenchips nog zo’n 31 procent van de totale omzet uit. De grootste halfgeleiderfabrikant ter wereld, Samsung Electronics, heeft zijn koppositie in 2018 nog kunnen versterken door de hausse in de dram-markt. Toch is niet alles rooskleurig: de groei in geheugenchips lag de helft lager dan in 2017, vooral door verzwakte marktomstandigheden in de laatste maanden van het jaar.

De omzet van Intel tikte met meer dan 12 procent aan. Het Amerikaanse bedrijf kon zowel meer chips verkopen als de gemiddelde prijzen optrekken. Nog een bedrijf dat het opvallend goed deed, was SK Hynix dat ook van de groeiende dram-markt kon profiteren. Microchip Technology kon dan weer puike groeicijfers rapporteren door zijn overname van Microsemi, zegt Garter.

Overproductie

2018 kenmerkte zich ook geplande overnames die toch niet doorgingen. De vijandige overname van Qualcomm door Broadcom mislukte nadat de Amerikaanse overheid tussenkwam en de inlijving van NXP door Qualcomm werd dan weer het slachtoffer van de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog. Toshiba slaagde er dan wel weer in om zijn geheugendivisie in een aparte onderneming onder te brengen.

Voor 2019 zijn de vooruitzichten minder positief, denkt het marktonderzoeksbureau, met lagere groeicijfers dan dit jaar. Zo zullen fabrikanten van geheugenchips rekening moeten houden met overproductie en margedruk. Tegelijk moeten de nodige fondsen aanwezig zijn om onderzoek te blijven bekostigen naar nieuwe geheugentechnologieën en fabricagemethoden. Ook de onzekere economische vooruitzichten helpen niet wat dat betreft.

Voor producenten van niet-geheugenchips is het zaak om de stagnerende markt voor smartphones en tablets te slim af te zijn en opportuniteiten te zoeken in wearables, IoT en de automobielmarkt.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6543350). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.