Managed hosting door True

Legacy levert IBM bijna 2 miljard op

Grootste acquisitie door een Indiaas it-bedrijf ooit

 

Lotus Notes

IBM doet afstand van een palet aan zakelijke softwareproducten, waaronder Notes, Domino en zes andere producten. Nieuwe eigenaar is het Indiase techbedrijf HCL Technologies. Die legt er 1,8 miljard dollar voor neer. Analisten zijn kritisch over de deal.

Met de deal komen de applicaties Appscan, Bigfix, Unica, Commerce, Portal, Notes & Domino en Connection in handen van HCL, melden de twee partijen vrijdag. HCL ziet mogelijkheden om de voormalige IBM-producten aan te bieden als webservice. Tot dusver werden ze voornamelijk als stand-alone, lokaal draaiend product ingezet.

Vooral IBM Notes en IBM Domino waren ook in Nederland vanaf de tweede helft van de jaren 90 populair. Ook nu worden de toepassingen regelmatig ingezet als achterliggend ontwikkelplatform voor collaboration tools. Ze worden vaak geroemd om hun hoge mate van stabiliteit en beveiliging.

Potentie of legacy?

"Het ligt niet in de verwachting dat de producten voor aanzienlijke omzetgroei zorgen"

Met de overname van IBM’s softwareproducten verwacht HCL zijn aanwezigheid in de markten van it-beveiliging, marketing en commercie te vergroten. Met een gecombineerde marktpotentie van ruim 50 miljard dollar, zijn dit voor de onderneming strategische sectoren.

IBM ziet de producten juist niet meer als strategisch belangrijk. Afstoting van de genoemde producten stelt IBM in staat om zijn legacy-portfolio te verkleinen ten gunste van cloud computing en nieuwe technologie. De laatste vier jaar heeft de Amerikaanse techbedrijf voornamelijk geïnvesteerd in thema’s als kunstmatige intelligentie (ai), hybride clouds, cybersecurity, analytics, supply chain, blockchain en industriële IoT.

Twijfel

HCL had voor enkele van de genoemde producten met IBM al eerder afspraken gemaakt over de auteursrechten. Sommige analisten twijfelen dan ook aan de meerwaarde van de dure aankoop op de langere termijn, schrijft persdienst Reuters. De producten lopen tegen het eind van hun lifecycle en het ligt niet in de verwachting dat ze nog lang voor aanzienlijke omzetgroei zorgen.

De deal van 1,8 miljard dollar is de grootste acquisitie door een Indiaas it-bedrijf ooit. De partijen verwachten dat ze de acquisitie halverwege 2019 kunnen afronden. Belangrijke concurrenten van HCL zijn Tata Consultancy Services (TCS) en Infosys.

Van IBM naar HCL

  • Appscan: voor beveiligde applicatieontwikkeling
  • Bigfix: voor beveiligde device management
  • Unica: voor marketing automation
  • Commerce: voor omni-channel e-commerce
  • Portal: voor ‘digital experience’
  • Notes & Domino: voor e-mail en low-code snelle softwareontwikkeling
  • Connections: voor samenwerking binnen teams

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6529130). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.