Managed hosting door True

It-uitgaven in EMEA-regio koelen af

 

Volgend jaar zal er in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) zo’n 973 miljard dollar aan it worden uitgegeven. Dat zegt marktonderzoeksbureau Gartner. Het cijfer ligt maar zo’n twee procent hoger dan dit jaar. Met dank aan de Brexit.

In 2018 zal er zo’n 954 miljard naar de it-sector gaan in deze regio, aldus Gartner. In absolute cijfers verwacht het bureau dus een toename van net geen twintig miljard. ‘2018 was geen goed jaar voor de it-uitgaven in de EMEA-regio’, zegt John Lovelock van Gartner. ‘De groei van 5,8 procent lag voor ongeveer vier procent aan wisselkoerseffecten, door de Euro die in waarde steeg ten opzichte van de Dollar.’

De it-uitgaven in EMEA zitten en zullen blijven vastzitten tot alle onzekerheid over de Brexit is opgelost, meent Lovelock. De uitgaven voor ‘devices’ (pc’s, tablets en mobiele telefoons) zullen zelfs achteruitgaan. Consumenten spendeerden in 2018 al ruim 9 procent minder in deze categorie en de vraag naar zakelijke pc’s met Windows 10 zal volgend jaar ook over zijn hoogtepunt zijn. Die laatste categorie zou nog met hoogstens 1 procent aangroeien. Ook bij de mobiele telefoons is de rek uit de groei, meent Gartner.

De uitgaven aan ‘datacenters’ en ‘communication services’ zijn evenmin rooskleurig, met een verwachte groei in 2019 van een halve procent bij de datacenters en nauwelijks 0,1 procent in communicatiediensten. ‘Enterprise Software’ (+7,3 procent) doet het heel wat beter, vooral door het toenemend gebruik van cloudsoftware. De clouduitgaven van eindgebruikers zouden in 2019 trouwens een sprong van vijftien procent maken, vermoedt Gartner en zo’n 38,5 miljard dollar waard zijn.

Met een groei van 2 procent is EMEA de derde traagste groeimarkt voor it in 2019, na Eurazië (+ 0,5 procent) en Latijns-Amerika (+1,7 procent). In Groot-Brittannië zal de Brexit zelfs een negatief effect hebben, zegt Gartner. De uitgaven zullen daar volgend jaar stranden op 204 miljard dollar, een daling van 1,9 procent. De snelst groeiende landen in EMEA zijn volgens Gartner Israël (+5,3 procent) en Saoedi-Arabië (+4,2 procent).
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6511767). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.