Managed hosting door True

VoetbalTV: filmen met ai en algoritme

 

Amateur- en jeugdvoetbalwedstrijden volgen vanaf een tablet of mobiele telefoon. Met het nieuwe platform VoetbalTV van de KNVB en mediabedrijf Talpa Network is dat binnenkort mogelijk. Aankomend voetbalseizoen zijn alleen al tienduizend duels rechtstreeks te volgen en over drie jaar zouden dat er zo’n tachtigduizend moeten zijn, aldus de Volkskrant.

Twee volautomatische videocamera’s, voorzien van kunstmatige intelligentie en een speciaal ontwikkeld algoritme, zijn in staat de bal te herkennen en in te zoomen. De camera’s zijn inmiddels bij vijftig Nederlandse voetbalclubs aan een lichtmast, tribune of paal opgehangen. De KNVB en Talpa Networks zorgen voor de camera’s, de clubs zelf draaien op voor de installatiekosten, stroom- en internetvoorzieningen. Volgens de Volkskrant gaat het de clubs gemiddeld 2500 tot 3000 euro kosten.

Privacy

"Wie meedoet, wordt gefilmd"

Toch zijn er twijfels of het op grond van de privacywet wel snor zit. Volgens VoetbalTV stemt iedereen die lid is van de voetbalbond, automatisch in met het filmen van wedstrijden. Het gaat hier om ruim 1,2 miljoen leden, die niet allemaal afzonderlijk om toestemming gevraagd kunnen worden. Zo speelt ook mee dat als één speler niet gefilmd wil worden, het hele concept praktisch onuitvoerbaar wordt. ‘We zijn ons bewust van de privacygevoeligheid en houden ons aan de wet. Met specialisten hebben we duidelijke gebruiksvoorwaarden opgesteld. Op accommodaties waar camera’s hangen staan borden met de mededeling dat beeldopnamen worden gemaakt en uitgezonden. Spelers kunnen in de app aangeven dat bepaalde fragmenten niet mogen worden gedeeld en die eraf halen. Het wordt mogelijk de stream van een wedstrijd stop te zetten’, licht Roeland Stekelenburg, directeur van VoetbalTV, aan de Volkskrant toe. Hij noemt de marathon van New York als voorbeeld: wie meedoet, wordt gefilmd. Spelers bepalen met wie ze iets delen.

Videoanalyse

Naast het vergroten van het spelplezier, de beleving, de mogelijkheid van videoanalyse en opa’s en oma’s thuis laten genieten van wedstrijden van hun kleinkinderen, hoopt Jan Dirk van der Zee, KNVB-directeur amateurvoetbal, dat door de aanwezigheid van camera’s agressie op de velden afneemt.

VoetbalTV is zes maanden getest in de Zaterdag eerste klasse A. Er is inmiddels interesse vanuit het buitenland, naast ook vanuit andere sporten. KNVB-leden kunnen met hun account gratis inloggen op het platform. Naar verwachting worden het aankomend voetbalseizoen tweehonderd van de ruim drieduizend voetbalclubs aangesloten op VoetbalTV.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6449423). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.