Managed hosting door True

Downtime kost Drechtstedengemeenten half miljoen euro

 

Afname

De grote ict-storing die begin maart het belangrijkste datacenter van de Drechtsteden trof, kost het samenwerkingsverband van de zeven Drechtstedengemeenten en drie Gemeenschappelijke Regelingen volgens het Drechtstedenbestuur rond de 460.000 en 510.000 euro. Het verlies wordt voornamelijk veroorzaakt doordat ambtenaren hun werk niet konden doen. Over eventuele andere schaden wordt vanuit de gemeenten niet bericht. Dit meldt het AD.

De waterpomp in de koeling van het datacenter viel in de nacht van 28 februari op 1 maart 2018 uit, waardoor de temperatuur snel opliep en servers ter bescherming automatisch uitgeschakeld werden. Ook bleken backups pas na een paar uur te werken. Opvallend, gezien kort daarvoor het Drechtstedenbestuur nog had gemeld te beschikken over een stabiel en robuust ict-systeem.

Inmiddels heeft het bestuur naar eigen zeggen de nodige maatregelen getroffen, die ervoor moeten zorgen dat backups een volgende keer sneller beschikbaar zijn, technici zaken sneller oppakken en systemen minder snel automatisch worden uitgeschakeld. Nu was de beveiliging te strak ingesteld, waardoor computers al vóór het bereiken van een kritische temperatuur werden uitgeschakeld. 

Door het maken van draaiboeken en ict-storingen onderdeel te maken van ramenoefeningen wil het Drechtstedenbestuur communicatie met medewerkers, gemeenten en burgers - die door de storing bijvoorbeeld hun paspoort niet konden ophalen - verbeteren.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6422162). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.