Managed hosting door True

Toshiba verkoopt pc-afdeling aan Sharp

 

Het Japanse elektronicaconcern Sharp neemt de pc-afdeling over van het eveneens Japanse Toshiba. Toshiba verkoopt iets meer dan 80 procent van de aandelen voor 31 miljoen euro. De rest blijft in handen van Toshiba.

Met de overname van Toshiba’s pc-tak keert Sharp terug naar een markt die het acht jaar geleden de rug toedraaide. Sharp is sinds enkele jaren eigendom van het Taiwanese Foxconn, naar eigen zeggen de grootste oem ter wereld. Dankzij de infrastructuur en expertise van Foxconn zal het een stuk goedkoper kunnen produceren dan vroeger, zo is de verwachting.

De computerafdeling van Toshiba (dat in 1985 een van de eerste laptops ter wereld op de markt bracht) zit al een tijd in zwaar weer. Op zijn hoogtepunt, zeven jaar geleden, wist het bedrijf zo’n 17,7 miljoen computers te slijten. Vorig jaar waren dat er minder dan anderhalf miljoen. De hele markt voor pc’s zit trouwens al enkele jaren in een negatieve trend. Consumenten geven hun geld liever uit aan smartphones dan aan computers.

Sharp was vroeger vooral bekend als leverancier van geavanceerde tv’s en displays, maar had het lastig met de sterke Aziatische concurrentie op die markt. Sinds het bedrijf onder Foxconn resorteert gaat het economisch een stuk beter.

Toshiba zelf heeft miljarden nodig om een put te dempen die ontstond door het faillissement van zijn Amerikaanse dochter Westinghouse, gespecialiseerd in nucleaire faciliteiten. Het heeft daarvoor al zijn chipafdeling van de hand gedaan voor achttien miljard dollar.
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6374280). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.