Managed hosting door True

Nederlandse overnamemarkt boekt record in 2017

Ook sterk slotkwartaal; 2018 belooft eveneens goed jaar te worden

 

Groeien

In 2017 zijn er op de Nederlandse ict-markt een recordaantal overnames, fusies en deelnemingen geweest: 383 tegenover 302 in 2016. Die stijgende lijn wordt doorgetrokken naar 2018, waarbij er naar verwachting veel technologiegedreven deals worden gesloten.

Dit beeld komt naar voren uit het driemaandelijkse overzicht van overnames, fusies en deelnemingen op de Nederlandse ict-markt dat ict-vakblad Computable samenstelt met financieel adviesbureau MBCF, gespecialiseerd in het begeleiden van fusies en overnames. In 2017 waren er naast de 93 door Computable en MBCF geregistreerde transacties in het vierde kwartaal nog 81 transacties in het derde kwartaal, 100 in het tweede kwartaal en 109 in het eerste kwartaal. In totaal levert dit over heel 2017 383 transacties op. Dat is een recordaantal in de elf jaar dat Computable en MBCF het aantal deals bijhouden.

2018

Voor 2018 voorziet MBCF veel technologiegedreven deals. 'Cloud blijft een aandachtspunt, net als big data en industriële automatisering. Wij zien een volle pijplijn in deze segmenten. Bedrijven zoeken naar manieren om dit soort technologie te integreren in hun business model', zegt Bas de Haan, adviseur in het ict-team van MBCF.

Wat zeker meespeelt aan de positieve vooruitzichten voor 2018 is dat geld door de lage rente nog steeds 'goedkoop' blijft en private equity ruim voorhanden is, zegt Ramon Schuitevoerder, eveneens adviseur in het ict-team en partner van MBCF. Daarbij speelt mee dat er voor private investeerders volop mogelijkheden zijn om te investeren omdat er niet zoveel concurrentie bestaat op financieringsvlak.

'De gunstige voorwaarden zorgen er voor dat eigenaren, die nadenken over de verkoop van hun bedrijf op termijn, zich achter hun oren gaan krabben. Moeten ze wel wachten met de verkoop van hun bedrijf? Over pakweg twee jaar kunnen de omstandigheden een stuk minder zijn geworden. Die afweging, waarbij sommigen toch kiezen om hun bedrijf nu te verkopen, vergroot de dynamiek in de markt', concludeert Schuitevoerder.

Vierde kwartaal 2017

Lees ook het achtergrondverhaal: Slotkwartaal 2017: veel private equity en techdeals

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6316216). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.