Managed hosting door True

‘Faillissement dreigt voor Toshiba’

Schuld Westinghouse drukt zwaar op moederbedrijf

 

Partnerbedrijven van het Toshiba houden rekening met een faillissement van het Japanse technologieconcern. Dit meldt de Wall Street Journal. Het bedrijf uitte vorige maand nog ‘substantiële twijfel’ over de ‘mogelijkheid om door te gaan als concern’. Het bedrijf leed een verlies van 8,4 miljard dollar, en lijkt die klap niet te boven te komen.

Nu houden partnerbedrijven van Toshiba dus rekening met een crash. Ze vrezen dat ze hierdoor achterstallige betalingen voorgoed mislopen. Binnen de Japanse faillissementsregelgeving is het namelijk mogelijk voor een failliet bedrijf om te reorganiseren en een deel van de schulden die het heeft, niet na te komen.

Nucleaire divisie

De problemen van Toshiba komen voort uit een aantal financiële verplichtingen dat het bedrijf is aangegaan. Zo heeft haar Amerikaanse nucleaire divisie, Westinghouse, een kleine tien miljard dollar aan schulden uitstaan. Ook hebben de Japanners te maken met enorme kostenoverschrijdingen en vertragingen bij projecten. Het gevolg daarvan is een flinke dreun voor de jaarcijfers van moederbedrijf Toshiba. Het bedrijf bleek in maart 2017, toen het fiscale jaar van 2016 afgerond werd, een miljardenverlies geleden te hebben.

Onder meer het Amerikaanse Southern Co., dat werkte met Westinghouse, denkt door een mogelijk faillissement een grote schadeclaim niet toegewezen te gaan krijgen. Dat bedrijf eist van Toshiba zo’n 3,7 miljard dollar, of de kernreactoren die Westinghouse zou bouwen er nou komen of niet.

Aftredende topmannen en reddingsplan

In februari 2017 trad bestuursvoorzitter Shigenori Shiga af nadat bekend werd dat het bedrijf bijna zes miljard euro moet afschrijven op de nucleaire divisie. Medio 2015 trad de vorige bestuursvoorzitter Hisao Tanaka ook af. Dat was naar aanleiding van een boekhoudschandaal. Tegenvallende resultaten bij met name de pc- en chipdivisies werden afgedekt door de winst voor belastingen onterecht op te voeren.

Sinds vorig jaar is gewerkt aan een reddingsplan voor Toshiba. Daarvoor zou het zijn chipafdeling van de hand willen doen, die het voor vijftig  procent in handen heeft. Western Digital is voor de andere helft eigenaar van die afdeling en heeft laten weten niet te willen dat Toshiba de afdeling zomaar verkoopt. Een andere uitweg voor Toshiba ligt dus in de Japanse regelgeving rond faillissementen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6018952). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.