Managed hosting door True

Computable start onderzoeken voor jaargids

Computable 100

 

Top 100

Computable onderzoekt binnenkort het imago van ict-bedrijven en hun financiële situatie in de Nederlandse markt. Hiervoor roept het iedereen op om ict-bedrijven aan te melden. Dit kan tot en met 1 juni 2017. Selectie voor de onderzoeken geschiedt op basis van de omzet over 2016. De lijsten worden gepresenteerd in de jaargids Computable 100, die op 15 december 2017 verschijnt.

Bedrijven die hun Nederlandse omzetgegevens over 2016 bekendmaken, komen automatisch in aanmerking om deel te nemen aan beide onderzoeken. De informatie wordt vertrouwelijk behandeld en wordt gedeeld met corporate finance-specialist MBCF, die onderzoek doet naar de honderd financieel krachtigste ict-bedrijven van Nederland.

Meetmethode MBCF

Om tot de financiële lijst voor de Computable 100 te komen, worden de volgende vier categorieën gehanteerd:

  1. Winstgevendheid (marge) op basis van EBITDA, berekend over de periode 2014 tot en met 2016.
  2. Omzetgroei over drie jaar (2014 tot en met 2016).
  3. Solvabiliteit van het bedrijf over de periode 2014 tot en met 2016.
  4. Gemiddelde omzet per werknemer over de periode 2014 tot en met 2016.

Op basis van de aangeleverde gegevens wordt per categorie een top 100 gemaakt en vermenigvuldigd met een factor. De winstgevendheid, omzetgroei en solvabiliteit worden vermenigvuldigd met een factor 30 en de gemiddelde omzet per medewerker wordt vermenigvuldigd met een factor 10. Voorbeeld: de onderneming die de hoogste omzetgroei heeft gerealiseerd in de afgelopen drie jaar staat bovenaan in die categorie. De notering 1 wordt vermenigvuldigd met factor 30. Ditzelfde wordt gedaan met de andere drie categorieën, waarna de ranglijst wordt samengesteld.

De weging van de gemiddelde omzet per werknemer woog in het verleden zwaarder mee en de financiële variabelen werden op basis van één jaar vastgesteld. MBCF en Computable kiezen sinds vorig jaar voor een spreiding over drie jaar om zodoende een evenwichtigere en stabielere lijst te publiceren die minder beïnvloed wordt door jaarlijkse uitschieters.

Imago-onderzoek

Op basis van de financiële lijst van MBCF en op basis van eigen onderzoek start Computable vervolgens ook zijn jaarlijkse imago-onderzoeken. Deze onderzoeken worden uitgevoerd door Enigma Research. Ook dit jaar wordt er weer specifiek gekeken hoe ict-bedrijven het in Nederland doen op basis van kennisniveau, innovatie, als zakenpartner en hoe zij gezien worden als werkgever. In dit onderzoek kunnen dus alle ict-bedrijven die actief zijn in Nederland meedoen, ook als zij geen of niet officieel Nederlandse omzetcijfers rapporteren.

Het imago-onderzoek wordt gedaan met in totaal 150 ict-bedrijven die in Nederland actief zijn. Om tot dit aantal te komen worden bedrijven geselecteerd op basis van een nader te bepalen ondergrens van de in 2016 gerealiseerde omzet. Bij het onderzoek van vorig jaar werd deze omzetondergrens uiteindelijk vastgesteld op dertig miljoen euro over 2015. De verwachting is dat deze grens over 2016 hoger ligt. Een andere voorwaarde voor deelname aan het imago-onderzoek is dat het ict-bedrijf minimaal drie jaar actief moet zijn.

Aanmelden

Aanmelden voor het jaarlijkse imago-onderzoek en het financiële onderzoek van Computable kan op http://www2.computable.nl/imago. Om in het imago-onderzoek te kunnen worden meegenomen moet de aanmelding voor 24 februari 2017 bij Computable binnen zijn. Aanmelden voor het financiële onderzoek kan tot en met 1 juni 2017.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5957918). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.